Підсумковий документ «нормандського саміту» ще не погоджено

13:51, 12.10.2019
Підсумковий документ «нормандського саміту» ще не погоджено

Вадим Пристайко (фото: "Радіо Свобода")

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що підсумковий документ майбутньої зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції і Росії погоджено лише в частині формули Штайнмаєра, решта питань наразі обговорюються.
 
Про це він сказав в інтерв’ю "Укрінформу".
 
Коментуючи повідомлення російських ЗМІ про те, що в попередньо погодженому підсумковому документі "нормандського" саміту немає пункту про передачу Києву контролю над кордоном до виборів, міністр заявив, що "погоджена лише та частина, яка стосується формули Штайнмаєра".
 
"Я не знаю, яким буде остаточний документ, але погоджений на даний час радниками насправді дуже короткий і фактично відзначає лише досягнутий прогрес. Наприклад, там написано, що сторони вітають завершення розведення і відновлення сполучення в Станиці Луганській, обмін полоненими і уповноважують своїх міністрів закордонних справ, умовно кажучи, працювати далі. Це дозволяє росіянам сказати, що там немає контролю над кордоном, але там взагалі нічого немає", - сказав Пристайко.
 
Міністр зазначив, що подібних вкидів з боку Росії, щоб створити ще більше напруження в Україні, дуже багато, і вони відбуваються постійно.
 
"Ви подивіться, у Мінську погоджують формулу Штайнмаєра, а потім виходять "керівники ЛНР/ДНР" і заявляють, що у Києві нарешті зрозуміли, що ніколи не матимуть над нами влади. Поза сумнівом, це робиться для підбурення населення проти миротворчої політики президента Зеленського", - переконаний він.
 
Зазначимо, раніше Вадим Пристайко заявив, що президент Володимир Зеленський чинить останню спробу не допустити на Донбасі Придністров’я.