Нідерланди пояснили як розслідуватимуть роль України у катастрофі MH17

16:01, 10.10.2019
Нідерланди пояснили як розслідуватимуть роль України у катастрофі MH17

Ініційоване парламентом Нідерландів розслідування ситуації з не закритим повітряним простором на Донбасі у день збиття авіалайнеру MH17 не має нічого спільного із судовими процедурами щодо покарання винних у цій катастрофі.

 

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Стефан Блок у спілкуванні з журналістами в Києві.

 

Міністр підтвердив інформацію про те, що уряд Нідерландів отримав офіційне доручення парламенту цієї держави, яке стосується України.

 

"Парламент Нідерландів попросив уряд отримати більше інформації про закриття повітряного простору над Україну (на час катастрофи). Це просто прохання провести дослідження, це не офіційне слідство", - наголосив Блок.

 

Дипломат окремо підкреслив, що уряд вивчатиме також аналогічні рішення авіаційної влади Росії щодо доступу цивільних авіалайнерів до її повітряного простору. "Від початку розслідування трагедії члени родин загиблих ставили питання, чому повітряний простір вище 10 км не був закритий. Тому це розслідування покликане дослідити закриття повітряного простору на територіях навколо зони конфлікту, включно з простором Російської Федерації", - заявив він.

 

Глава МЗС неодноразово запевнив, що ця робота не має зв’язку із судовими процедурами щодо пошуку винних у катастрофі.

 

"Ми проситимемо відповідні органи провести таке дослідження, але воно жодним чином не пов’язане з юридичними (судовими) процедурами, які наразі тривають", - зазначив він.

 

Як повідомляла УМ, спільна слідча група (JIT) 19 червня 2019 року опублікувала доповідь, назвавши імена чотирьох підозрюваних в причетності до запуску ракети комплексу "Бук", яка збила літак.

 
За версією слідчої групи, літак був збитий з установки "Бук", що належала курській 53-й бригаді ППО російських збройних сил.
 
 
На думку розслідувачів, до падіння "Боїнга" можуть бути причетні Сергій Дубинський, офіцер ГРУ Росії у відставці, Олег Пулатов, підполковник запасу ВДВ Росії, Леонід Харченко, громадянин України, командир розвідпідрозділу ГРУ самопроголошеної "ДНР", та Ігор Гіркін (Стрєлков), громадянин Росії, який воював на Донбасі.
 
 
Розслідувачі вважають, що Дубинський, Пулатов і Стрєлков наразі мешкають в Росії, а Харченко - на сході України, на території, непідконтрольній уряду країни. Всі четверо оголошені в міжнародний розшук, а справу буде передано до голландського суду до кінця року. Перше засідання суду відбудеться 9 березня 2020 року.
 
 
Також у вересні стало відомо, що колишній командир ППО в місті Сніжне Володимир Цемах, якого раніше затримали українські спецслужби, звільнений в рамках обміну ув'язненими між Росією і Україною.
 
 
Це викликало занепокоєння Нідерландів, хоча в Києві заявляли, що пана Цемаха вдалося допитати перед обміном.
 
 
Нідерланди вважають, що він є важливим свідком. На початку жовтня влада країни звернулися до російської прокуратури з проханням посприяти в розшуку Володимира Цемаха, якого вони хочуть допитати у справі про катастрофу MH-17.
 
 
JIT просила російську сторону самостійно допитати фігурантів справи. Росія досі відмовлялася відповідати на запитання слідчої групи, заявляли в JIT. Міноборони Росії заперечує причетність військових Росії до падіння літака й висуває альтернативні версії подій.
 
 
Також  Нідерланди вимагають від України пояснити, чому 2014-го не закрили небо