Штайнмаєр розказав, що містить його формула

17:15, 07.10.2019
Штайнмаєр розказав, що містить його формула

Франк-Вальтер Штайнмаєр

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що його формула містить спробу спростити процес виконання Мінських угод і не була написана під впливом Росії.

 

Про це повідомляє BBC з посиланням на коментар Штайнмаєра

 

"Була ситуація на перемовинах у Парижі три роки тому, які проводилися на зустрічі нормандської контактної групи на найвищому рівні. Перемовини не просувалися, тому що насправді проєкти, які мали бути імплементовані після мінських угод, стали відомими... Але кроки, які мали бути зроблені обома сторонами, були занадто великими. Саме тому формула не містить нічого більше, ніж спробу зробити з великих кроків (запропонованих в угодах. - Ред.), які учасники конфлікту не хотіли робити, низку менших кроків, які, попри їх сутність та наслідки, досі треба узгодити", - сказав Штайнмаєр.

 

Відповідаючи на питання ВВС, якою була роль Росії у створенні цієї формули і чи є правдивими слова Петра Порошенка, що вона "написана" у Кремлі, президент Німеччини спочатку зазначив: "По-перше, я не розумію ваше питання".

 
Але далі він розповів, як виникла "формула".

 

"Таким чином аргумент (про російський вплив. - ред.) мене дивує, оскільки був присутній один з представників тодішнього президента (Порошенка. - ред.)", - сказав перзидент Німеччини.

 

Ймовірно, зазначає видання, Штайнмаєр міг помилитися з точною датою чи місцем перемовин, оскільки зустріч в нормандському форматі у Парижі за участі лідерів чотирьох держав та очільників МЗС пройшла 2 жовтня 2015 року, тобто чотири роки тому. А у жовтні 2016 року зустріч у такому форматі відбулася у Берліні й вона була останньою.

 

Як повідомляла УМ, 7 жовтня Збройні сили України і бойовики повинні були почати розведення сил в районі населених пунктів Золоте і Петровське. Однак міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у цих населених пунктах 7 жовтня не буде, оскільки бойовики порушили домовленість.

 

Ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
 
Також на переговорах у Мінську було досягнуто домовленостей про початок розведення сил у Петрівському та Золотому на Луганщині. "Хочу заспокоїти місцеве населення. Я особисто гарантую, що ви будете захищені і відвід військових ніяк не вплине на вашу безпеку", - пообіцяв президент.
 
 
Нещодавно прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що Кремль має певний вплив на бойовиків на Донбасі, але гарантувати відведення військ не може.
 
 
 
 
 
 
 
Тим часом мешканці Золотого-4 ухвалили звернення до президента Зеленського, у якому вимагають скасувати розведення військ.