У НАТО прокоментували схвалення «формули штайнмаєра»

09:15, 04.10.2019
У НАТО прокоментували схвалення «формули штайнмаєра»

Північно-атлантичний Альянс приймає до відома підтвердження у Контактній групі тексту "формули Штайнмайєра". Цей крок міг би сприяти повному виконанню мінських угод усіма сторонами.

 

Про це йдеться у відповіді офіційного представника НАТО на інформаційний запит УНН.

 

“Ми приймаємо до відома підтвердження в Контактній групі тексту "формули Штайнмайєра". Цей крок міг би сприяти повному виконанню мінських угод усіма сторонами. НАТО продовжує підтримувати зусилля "нормандського формату", Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ”, - йдеться у відповіді на запит.

 

Офіційний представник також наголосив, що країни НАТО твердо підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів ".

 

Як повідомляла УМ, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.