Курс гривні впав через відставку Данилюка та напади на Гонтареву — інвестбанкір

13:07, 03.10.2019
Курс гривні впав через відставку Данилюка та напади на Гонтареву — інвестбанкір

За останні декілька днів курс гривні відносно долара впав на 3% та продовжує знижуватися. На це могла вплинути інформація про відставку Олександра Данилюка з посади секретаря Ради національної безпеки та оборони.

 

Про це повідомив інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса у колонці для «Економічної правди».

 

За його словами, інвестори отримали «негативний сигнал», через що їхня впевненість в стабільності української економіки похитнулася.

 

«Спочатку будинок (колишньої голови НБУ Валерії) Гонтаревої спалили невідомі прихильники однієї відомої людини. Потім зненацька виявилось, що Україна може піти на компроміс з Коломойським. Тому інвестори злякалися», — повідомив Фурса.

 

Він також додав, що на настрої інвесторів, які вкладають велику кількість валюти в економіку шляхом викупу державних облігацій, вплинув від'їзд місії МВФ без підписання попередньої домовленості про нову програму співпраці.

 

«А потім ще й Данилюк, та людина, завдяки якій інвестори сприймали перемогу Зеленського позитивно ще у квітні, подав у відставку та пов'язав її з впливом Коломойського», — додав Фурса.

 

Він зазначив, що низка негативних причин у стислі терміни поєдналася ще й з поганою комунікацією влади щодо «формули Штайнамєра».

 

Через стрімке знецінення гривні, яке відбувається від початку жовтня, Нацбанку довелося продати на ринку щонайменше 200 мільйонів доларів.

 

Однією з причин, чому зростає курс валют, може бути невдалий аукціон з продажу державних боргових облігацій, який відбувся у вівторок, 1 жовтня. Тоді Міністерство фінансів продало облігацій лише на 77,2 мільйона гривень, в той час як раніше продав облігацій на мільярди гривень.

 

Від початку року саме викуп державних облігацій іноземцями став одним з факторів зміцнення курсу гривні. Іноземці, купуючи українські боргові облігації, продавали валюту в Україні. Збільшуючи її пропозицію та знижуючи курс.

 

Як повідомляла УМ, раніше Олександр Данилюк заявив, що вирішив піти з РНБО, бо не хоче брати участі в "підкилимних іграх деяких персонажів".

 

30 вересня президент Володимир Зеленський звільнив Олександра Данилюка з посади секретаря РНБО.

 

Читайте також: "Весільний" секретар: чому Олександр Данилюк пішов iз РНБО

 

Під Києвом вночі на 17 вересня згорів будинок екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, яка займалася Приватбанком.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що вимагає від правоохоронних органів оперативного розслідування обставин пожежі і доручив СБУ долучитися до розслідування.

 

Генпрокурор Руслан Рябошапка у свою чергу скликає нараду через підпал дому Валерії Гонтаревої.

 

Олігарх Ігор Коломойський натякнув, що підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої може бути вигідний їй самій. 

 

Водночас Валерія Гонтарева заявила, що не бачить, чим їй може допомогти статус політичного біженця у Великій Британії.

 

На місці пожежі в будинку Валерії Гонтаревої поліція знайшла запальну ракету.

 

НБУ назвала атаки на Гонтареву терором, а ЄС вимагає розслідування.

 

Зазначимо, кілька тижнів тому Валерію Гонтареву в Лондоні збив автомобіль, вона отримала серйозні травми. 

 

 

Гонтарева в пожежах і аварії з нею звинуватила Коломойського.