У 18 містах України протестують проти підписання «формули Штайнмаєра»

21:07, 02.10.2019
У 18 містах України протестують проти підписання «формули Штайнмаєра»

Мітинг у Львові (фото 24 канал)

У 18 містах України  увечері 2 жовтня люди також вийшли на протест проти підписання так званої "формули Штайнмаєра".

 

Активісти виступають проти погодження Україною тексту формули Штайнмаєра і називають це "капітуляцією перед Росією".

 

Наймасштабніший протест розпочався надвечір у столиці.

 

                                                                      Протести у Києві. Фото 24 канал

 

Люди тримають у руках прапори України, плакати проти формули Штайнмаєра та вигукують "Ні, капітуляції!", "Росія-агресор".

 

Активісти закликають владу України не підписувати документ формули Штайнмаєра, адже це становить загрозу для суверенітету нашої держави.

 

На мітинг у Львові також почали збиратися небайдужі українці. Наразі біля пам'ятника Шевченкові на проспекті Свободи протестують близько сотні людей.

 

Протести у Львові щодо формули Штайнмаєра: 

Як проходять протести у Львові: 

Окрім того, протести проходять у 18 містах України – Вінниці, Краматорську, Маріуполі, Харкові, Дніпрі, на Донеччині тощо.  

 

У Харкові зібралися понад 200 активістів громадських організацій "Національні дружини", "Традиції і порядок", "Спілка ветеранів АТО", партій "Національний корпус" та "Демократична сокира", ВО "Свобода".

 

На акції вимагали притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити громадянства усіх, "хто працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у військових операціях проти бійців ЗСУ".

 

Активісти роздавали перехожим заяву проти капітуляції України.

 

У ній вимагають від президента Володимира Зеленського запровадити "реальний, а не фейковий, як у грудні 2018 року, воєнний стан у прифронтових територіях і повну економічну блокаду тимчасово окупованих територій до повної деокупації".

 

 

Як повідомляла УМ,  о 19.00 у Києві на Майдані Незалежності розпочався мітинг, учасники котрого протестують проти вчорашнього підписання Україною так званої «формули Штайнмаєра», котра передбачає проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях.

 

1 жовтня на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра.

 

 
 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.
 
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.