Мітинг проти підписання «формули Штайнмаєра» розпочався на Майдані Незалежності (Відео)

20:25, 02.10.2019
Мітинг проти підписання «формули Штайнмаєра» розпочався на Майдані Незалежності (Відео)

Сьогодні о 19.00 у Києві на Майдані Незалежності розпочався мітинг, учасники котрого протестують проти вчорашнього підписання Україною так званої «формули Штайнмаєра», котра передбачає проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях.

 

Мітингувальники заспівали Гімн України.

 

 

На думку учасників мітингу, «формула Штайнмаєра» насправді означає капітуляцію України перед агресором й виконання умов Кремля.

 

Мітингувальники вирушили до Офісу президента.

 

 

Активісти вимагають заборонити запровадження будь-якого особливого правового режиму, який обмежує суверенітет України на окремих територіях, заборонити проведення амністії учасникам незаконних збройних формувань, котрі воювали проти нашої держави, та існування будь-яких недержавних збройних формувань.

 

Також серед вимог — не визнавати проведення виборів будь-якого формату на території, яка не перебуває під військовим та адміністративним контролем України.

 

Відзначимо, що наразі на Майдані зібралось близько тисячі активістів.

 

Як повідомляла УМ, 1 жовтня на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра.

 

 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.
 
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.