Розведення військ на Донбасі відбуватиметься в 2 етапи - Міноборони

19:52, 02.10.2019
Розведення військ на Донбасі відбуватиметься в 2 етапи - Міноборони

Міністерство оборони оприлюднило роз’яснення щодо розведення сил на Донбасі.

 

Відповідне повідомленні опубліковане на сайті Міноборони у середу.

 

Вказується, що процес розведення військ дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій, а також дасть змогу провести розмінування територій.

 

"Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів", - сказано у повідомленні.

 

Зазначається, що процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – відведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.

 

Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ припиняється.

 

В Міноборони нагадали, що наразі у Станиці Луганській завершився перший етап розведення, і триває процес демонтажу інженерних споруд. Наступними ділянками розведення стануть населені пункти Золоте та Петрівське.

 

"При плануванні процесу розведення командуванням Збройних Сил України було враховано різні сценарії розвитку подій. Зокрема, у разі, якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно", - заявили в Міноборони.

 

Як повідомляла УМ, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
Зокрема, на переговорах у Мінську досягнуто домовленостей про початок розведення сил у Петрівському та Золотому на Луганщині.
 
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик.
 
 
 
Вночі на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра".
 
 
 
 
 
 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.