Партії з менше 5% на виборах не отримуватимуть держфінансування

17:20, 02.10.2019
Партії з менше 5% на виборах не отримуватимуть держфінансування

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект, яким скасовується державне фінансування партій, які не подолали 5% поріг на виборах до Верховної Ради.

 

Вдповідне рішення депутати ухвалили на засіданні Верховної Ради

 

За відповідний законопроект проголосували 237 народних депутатів, 233 з яких представники "Слуги народу".

 

Між першим і другим читанням законопроекту №1029 низка народних депутатів вносили пропозиції щодо скасування цих норм. Проте під час голосування на засіданні Ради за ці правки у середу, всі вони були провалені.

 

Відповідно, ці норми залишилися такими ж, як і були у законопроекті до першого читання.

 

Так, зміни передбачають, що щорічно партіям будуть виділяти соту частину від мінімальної заробітної плати, помножену на загальну кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах у Раду. Зараз цей коефіцієнт становить дві соті. 

 

Проте право на держфінансування матимуть виключно партії, що на виборах набрали не менше 5% голосів (раніше було 2%).

 

 

Нагадаєо, 29 серпня президент Володимир Зеленський вніс у Раду законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції", в якому міститься норма про скасування держфінансуванян партій, що не подолали 5% бар’єр.

 

У 2019 році Нацагентство з питань запобігання корупції має розподілити між парламентськими політичними партіями 565,7 мільйонів гривень.
НАЗК надало державне фінансування 11 партіям на підставі результатів останніх позачергових виборів до Верховної Ради 21 липня.