Ірина Геращенко: Зеленський «наївно вірить, що переграє Путіна»

13:37, 02.10.2019
Ірина Геращенко: Зеленський «наївно вірить, що переграє Путіна»

(фото: facebook.com)

Народний депутат від партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко розповіла про свої враження від закритої зустрічі президента Володимира Зеленського з керівниками парламентських фракцій.
 
За її словами, президент Зеленський "щиро прагне миру", "але так само щиро і дещо наївно вірить, що йому вдастся переграти Путіна".
 
"Ми ж бачимо в цих кремлівських формулах пастки для України. Ми відверто говорили про це на зустрічі", - написала Ірина Геращенко у Фейсбуку.
 
"Ми шануємо право влади на нерозголошення певних деталей переговорів, у той же час на цій зустрічі ми говорили про комунікаційний провал влади в інформуванні суспільства, ВР, журналістів, політикуму, експертів щодо ключового питання - миру. Це ненормально, коли Україна дізнається про підписання будь - яких документів в Мінську з російських ЗМІ. Це неправильно, що ВР повністю виключена з обговорення процесів мирного врегулювання. У попередньому парламенті існувала неформальна Мінська платформа, майданчик, де обговорювали і проблематику, і законопроекти, пов'язані з питанням врегулювання. Й президент Порошенко так само приходив в парламент, зустрічався, роз'яснював, переконував.
 
Але ключові зауваження до документу - попередня влада не підписувала ніяких формул Штанмайера, ми якраз стояли на позиції пріоритетності безпекового блоку. Ніяких виборів без сталої тиші, виведення російських військ і техніки не може бути апріорі. Ключове- питання кордону, й тому так важливі миротворці, які б могли підготувати територію до місцевих виборів, моніторити демілітарізацію і провести реальне роззброєння".
 

Зустріч тривала близько 40 хвилин. Безумовно, це важлива розмова , але недостатня для зняття всіх питань. Мої враження і відчуття, що Зеленський щиро прагне миру. Але так само щиро і дещо наївно вірить, що йому вдастся переграти Путіна. Ми ж бачимо в цих кремлівських формулах пастки для України. Ми відверто говорили про це на зустрічі.
 
"Європейська Солідарність" разом з "Голосом" звернулася до президента з ініціативою про зустріч з фракціями, й також ми запросили в ВР міністра закордонних справ і начальника Генерального штабу. Це була б важлива для комунікацій і розуміння позицій зустріч. Тим більше на фоні хамських коментарів з Росії і бойовиків".
 
Як писала "УМ", вночі на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра".
 
 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.