Окупанти Донбасу погрожують Зеленському: «Контролю над кордоном Україна не отримає»

12:46, 02.10.2019
Окупанти Донбасу погрожують Зеленському: «Контролю над кордоном Україна не отримає»

Ватажки окупантів Донбасу заявляють, що Україна не отримає контролю над кордоном, а дати виборів в непідконтрольних українській владі регіонах вони визначатимуть самостійно.
 
Про це йдеться у спільній заяві ватажків Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, яку поширюють терористичні інформаційі ресурси.
 
"Закликаємо пана Зеленського не диктували нам умови. Коли він говорить, що вибори в Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам", - йдеться в повідомленні.
 
"Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає", - погрожують лідери сепаратистів.
 
Пушилін та Пасічник зазначають, що 1 жовтня Україна підписала "формулу Штайнмайера", яка гарантуватиме Донбасу особливий статус.
 
"Таким чином вона визнає особливе право народу Донбасу на самостійне визначення своєї долі", - вважають сепаратисти.
 
У своїй спільній заяві Пушилін та Пасічник стверджують, що ухвалення формули означає визнання права сепаратистів вирішувати, якою буде економіка, судова влада, силові структури непідконтрольних українській владі територій, а також те, "як ми будемо інтегруватися з Росією".
 
Очільники сепаратистів також вимагають від Зеленського вести з ними прямі перемовини та узгоджувати зміни до закону про особливий статус.
 
"В іншому випадку ми будемо вважати їх прямим і грубим порушенням Мінських угод, й вони для нас будуть юридично нікчемні", - твердять вони.
 
Як писала "УМ", вночі на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра".
 
 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.