Роман Безсмертний закликав Зеленського не повторити долю Януковича

10:32, 02.10.2019
Роман Безсмертний закликав Зеленського не повторити долю Януковича

Підписаний документ так званої "формули Штайнмайєра" - це шлях до війни, а не до миру. 
 
Про це заявив колишній представник України на переговорах в Мінську Роман Безсмертний.
 
"Найстрашніше те, що Україна пішла за сценарієм Кремля. Не йдеться про вирішення безпекового блоку, а йдеться про вибори, тобто про легітимізацію сьогоднішньої влади на окупованій території. Поки що ці домовленості не мають правового характеру і не можуть трактуватися, як злочин! Тому я закликаю президента Зеленського на Норманді відмовитись від схвалення цього документу аби не повторити долю Януковича", - зазначив Безсмертний у Фейсбуку.
 
Він додав, що в разі, якщо вибори будуть проведені, "ми отримаємо ще одне Придністров'я":
 
"Особливість ситуації полягає в тому, що цей конфлікт не заморозиш, бо постачання зброї з сусідньої Росії йде регулярно. В середині України можна прогнозувати загострення ситуації, але ніхто не знає чим може закінчитися цей конфлікт".
 

При цьому, щоб робити остаточні висновки щодо змісту документа, треба отримати його повний текст, сказав він "BBC Україна".
 
За його даними, під час переговорів туди внесли певні "додатки", які ще не були озвучені.
 
Втім, на думку Безсмертного, все це не має особливого значення.
 
"Їх (росіян - Ред.) цікавило тільки одне: щоб лідери "нормандського формату" це підписали. Бо що це дає? Це дає можливість тиснути на Україну щодо введення в дію закону про особливий порядок і про проведення виборів на окупованих територіях. Найголовніше - їм треба, щоб Україна підписалася під словом "вибори", - зазначив він.
 
Далі, за його словами, "включається система виборів, які вони (росіяни, - Ред.) організовують, після того забезпечується верифікація ОБСЄ".
 
"У ПАРЄ теж говорили, що Росію не повернуть, поки та не виконає певні умови. Виконала? Ні, не виконала. Так і тут", - переконаний Безсмертний.
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
Уночі на Майдані Незалежності в Києві зібралося близько півтисячі людей, не згодних з підписанням так званої "формули Штайнмаєра".
 
 
 
У свою чергу партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому закликають президента України Володимира Зеленського пояснити, який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти глава держави.
 
П’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що підписання "формули Штайнмаєра" означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії.