Екс-ватажок ДНР призначений керувати столицею Калмикії: люди протестують

08:22, 30.09.2019
Екс-ватажок ДНР призначений керувати столицею Калмикії: люди протестують

Дмитро Трапезніков був ватажком ДНР після убивства Олександра Захарченка (фото з відкритих джерел)

У Росії в столиці Калмикії місті Еліста в неділю люди протестували проти того, що в.о. глави міста був призначений екс-керівник окупантів ДНР Дмитро Трапезніков.
 
Пр це пишуть "Кавказ.Реалії".
 
Як зазначається, 26 вересня міські збори Елісти затвердили Трапезнікова виконуючим обов'язки глави міста.
 
Акція протесту почалася об 11.00 і тривала майже дві години. Була також створена петиція з вимогою відсторонити Трапезнікова з посади.
 
За оцінкою одного з ініціаторів сходу, журналіста Бадми Бюрчієва, в акції взяло участь близько 500 осіб.
 
"Ми вимагаємо відсторонення Трапезнікова з посади, і, якщо це не буде виконано, то 1 жовтня ми прийдемо до мерії", - сказав Бюрчієв.
 
На заході двічі намагався виступити спікер міських зборів Микола Орзаєв, щоб пояснити, чому депутати проголосували за призначення Трапезнікова.
 
Спочатку його просто не стали слухати, згодом дали слово, але той почав говорити про те, що у Трапезнікова хороша освіта, що він відмінний фахівець, і ці висловлювання викликали обурення. Орзаєву довелося припинити свій виступ.
 
У присутніх не було ніяких транспарантів, не було звукопідсилюючої апаратури, тільки невеликий мобільний стенд з написом "Це наше місто".
 
На заході була присутня поліція, близько 10 чоловік, але вона не заважала проведенню сходу.
 
Відомо, що сам Трапезніков - з окупованого Донецька, починаючи з 2014 року він займав різні керівні посади в адміністрації глави так званої ДНР. У серпні-вересні 2018 року він також протягом короткого періоду був тимчасово виконуючим обов'язки "глави ДНР" після вбивства колишнього ватажка ДНР Олександра Захарченка.
 
Невдовзі так звана народна рада ДНР призначила в.о. ватажка замість убитого Захарченка голову "парламенту" окупантів Дениса Пушиліна.
 
Пушилін звільнив одразу всіх прибічників Захарченка і тих, хто претендував на місце ватажка "ДНР". У владі Пушиліна не знайшлося місця і Трапезнікову, який перебував з ним у дружніх стосунках.
 
За владу в "ДНР" боролося кілька бойовиків, серед них екс-командир бригади "Восток" Олександр Ходаковський, Олександр Тимофєєв (позивний "Ташкент"), Дмитро Трапезніков і Пушилін, якого називали ставлеником Кремля.
 
Уникаючи затримання та розправи з конкурентами в "ДНР", "Ташкент", Трапезніков і Ходаковський виїхали до Росії. При спробах повернутися з Росії в "ДНР" прикордонники Росії без пояснень відмовляли їм у виїзді з території Росії.
 
Окупанти провели так звані вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей 11 листопада. Ватажком окупантів ДНР був "обраний" той самий Пушилін.