ДБР заочно вручило підозру Костянтину Жеваго

15:03, 27.09.2019
ДБР заочно вручило підозру Костянтину Жеваго

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру колишнього депутата Верховної Ради, співвласника компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго, який був власником банку "Фінанси та Кредит". Йому інкримінують причетність до розтрати 2,5 млрд гривень банку.

 

Про це у фейсбуці написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

 

Під час досудового розслідування встановили, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом, між фінансовими установами (банком “Фінанси та кредит” та іноземними банками) було укладено договори застави на суму понад 113 мільйонів доларів США, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

 

У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку “Фінанси та кредит” саме ті 113 мільйонів доларів. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк “Фінанси та кредит” було оголошено неплатоспроможним.

 

Варченко також повідомила й про нові подробиці справи, які з’явилися в ході досудового розслідування.

 

"Встановили, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу", - написала вона. 

 

Жеваго повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (організація розтрати) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.