Генштаб розробляє план розведення військ на Донбасі

15:39, 21.09.2019
Генштаб розробляє план розведення військ на Донбасі

Андрій Загороднюк (фото: Міноборони)

Генеральний штаб Збройних сил України розробляє план розведення сил та засобів на Донбасі.
 
Про це розповів міністр оборони України Андрій Загороднюк в інтерв'ю "Радіо Свобода".
 
За його словами, розведення сил та засобів не буде відбуватися одночасно по всій лінії розмежування. Загороднюк наголосив, що розведення сил не є відступом українських військових.
 
"По-перше, воно не буде розводитися одночасно всюди. Це буде ділянками. І буде нагляд за тим, щоб це робилося з обох боків. І це абсолютно критично. Тобто це не відступ абсолютно", - пояснив він.
 
Міністр оборони додав, що на даний момент розробкою плану розведення сил на Донбасі займається Генштаб. Він додав, що план включатиме в себе всі ризики, які можуть виникнути в ході розведення сил.
 
"Дійсно, план розведення зараз створюється. Зараз Генштаб над цим працює. Звичайно, він буде представлений, він буде враховувати всі ризики. І, звичайно, щодо кожної з цих ділянок буде йти підготовка, пояснення, проробляння всіх технічних питань, логістичних, питань безпеки і так далі", - сказав Загороднюк.
 
Андрій Загороднюк також повідомив, що план оборони України буде повністю представлений наступного року.
 
"План буде представлений наступного року. Але проект плану, вже перші напрацювання цього плану вже будуть цього року. У цьому році наше головне завдання - це зробити (це також не буде закінченим) оборонний огляд і взагалі аналіз безпекового контексту", - сказав він.
 
"Ми спочатку аналізуємо наявні ситуацію і безпековий контекст, при чому не тільки у військовій сфері, а й всіх чинників: економічних, політичних, культурних, соціальних і так далі, які можуть впливати на ситуацію з безпекою в країні. Паралельно з цим робиться оборонний огляд, тобто огляд спроможностей, які є наявні зараз. Далі, базуючись на цьому, ми визначаємо сценарій загроз. Далі, базуючись на сценаріях загроз, визначається вже стратегія оборони і, звичайно, стратегія національної безпеки. Це паралельно також", - додав він.
 
За словами міністра, план оборони буде періодично переглядатися, "тому що ситуація динамічна", а паралельно з ним будуть розроблятися концепції по кожному виду ЗСУ.
 
Як писала "УМ", командування ООС готує повне відведення військ, а міністр оборони Андрвй Загороднюк зауважив, що військові, з якими це питання обговорювали, сприймають його частиною стратегії.
 
Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада ухвалила закон Зеленського про план оборони України.