72 роки тому народився український літературознавець, дисидент Валерій Марченко

12:59, 16.09.2019
72 роки тому народився український літературознавець, дисидент Валерій Марченко

72 роки тому народився Валерій Марченко (1947-1984), український літературний діяч, публіцист, перекладач, політв’язень СРСР.
 
Закінчив філологічний факультет Київського університету, перекладав з азербайджанської, польської, англійської мов. У грудні 1973 року був вперше засуджений до шести років позбавлення волі і двох років заслання, пише "Укрінформ".
 
Марченка звинувачували у розповсюдженні "антирадянського документа" Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?" та написанні трьох есеїв: "За параваном ідейності", "Київський діалог" і "Страшний якийсь тягар" (про національну політику комуністичної партії в Україні).
 
Покарання відбував у пермському концтаборі, а заслання - в Актюбінській області Казахської РСР.
 
 
Удруге Валерія Марченка заарештували в жовтні 1983. Цього разу йому інкримінували закордонні публікації і передачі "ворожим радіостанціям власних публіцистичних творів, а також коментар до рішення Міністерства освіти УРСР про посилене вивчення російської мови в українських школах, яке Марченко назвав "новим Валуєвським указом".
 
"Особливо небезпечний рецидивіст", смертельно хворий письменник отримав від суду десять років таборів особливого режиму і п’ять років заслання.
 
Помер 7 жовтня 1984 року, не витримавши 55-денного етапу до Пермі.