Зеленський готовий дозволити Польщі ексгумацію поховань в Україні

16:16, 31.08.2019
Зеленський готовий дозволити Польщі ексгумацію поховань в Україні

(фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський готовий розблокувати дозволи на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні.
 
Про це він сказав під час прес-конференції президентів України та Польщі, яку транслює Офіс президента в Facebook.
 
"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні. А польська сторона упоряджує українські місця пам’яті в Польщі. Я запропонував президенту Дуді спорудити на кордоні України та Польщі спільний меморіал примирення", - повідомив Зеленський.
 
Він додав, що сторони домовилися "оновити і перезавантажити двосторонню робочу групу, яка буде працювати під патронатом обох президентів, Польщі та України, щоб усі темні плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє".
 
"Чудово розуміємо, що напружені відносини України та Польщі стали для наших недругів прекрасним подарунком, а отже ми не повинні цього робити", - сказав президент України.
 
У свою чергу президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Зеленський обіцяв йому дати дозвіл на ексгумацію поховань.
 
"Я просив, щоб мораторій, запроваджений попередньою владою, був скасований. Президент заявив, що новий уряд перебуває на етапі формування, і обіцяв, що це питання буде реалізовано. Цей елемент має фундаментальне значення для поляків, оскільки це вшанування найближчих", - сказав Дуда.
 
Як відомо, навесні 2017 року, завдяки Українському інституту національної пам’яті, влада Києва заборонила ексгумацію та пошук останків польських жертв воєн та конфліктів на території України.
 
 
Він заявляв, що мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні може бути знятий після того, як польська сторона надасть своє бачення легалізації та відновлення українських пам'ятників на території Польщі.
 
Як повідомляла "УМ", президент Польщі Анджей Дуда заявив, що санкції щодо Росії мають зберігатися і Україна має повернути собі територіальну цілісність, яка існувала до 2014 року.