Сенцова і Вишинського не планують передавати у межах обміну ув'язненими між Росією і Україною - ЗМІ

12:45, 23.08.2019
Сенцова і Вишинського не планують передавати у межах обміну ув'язненими між Росією і Україною - ЗМІ

Українського політв'язня, режисера Олег Сенцов та російського головреда видання «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського не планують передавати у межах обміну ув'язненими між Росією і Україною.

 

Про це пише «Коммерсантъ» із посиланням на інформовані джерела.

 

За даними газети, Сенцова не включили до списку на обмін, а Вишинський сам відмовився брати участь в обміні, оскільки хоче добиватися свого виправдання і звільнення в судах України.

 

«Коммерсантъ» пише, що до списків можуть потрапити всі українські моряки, захоплені у Керченській протоці в листопаді 2018 року. Поки що невідомо, як юридично буде оформлена передача моряків, оскільки стосовно них не було рішення суду.

 

Зазначимо, що останніми днями активно обговорюється тема можливого обміну ув'язнених між Україною та Росією.

 

Водночас, Володимир Зеленський сподівається, що перші результати з питання обміну утримуваних осіб між Україною та Росією будуть вже протягом найближчих днів.

 

Лідер української держави журналістам у Києві заявив: "Ми очікуємо результатів крок за кроком. Перші результати мають бути вже протягом найближчих днів. Не хочу загадувати. Я особисто працюю над цим питанням, і прошу ЗМІ: будь ласка, без чуток. Я працюю над цим уже два місяці. Дайте мені виконати свою роботу".

 

Як повідомляла УМ, уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова прилетіла з Москви до Києва.

 

Росія може видати засуджених Балуха, Гриба, Карпюка, Клиха та Кольченка Україні

 
 

 

У СІЗО «Лефортово» у Москві офіційно підтвердили, що до них перевели п’ятьох українських політв’язнів — Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Романа Сущенка.
 
 

10 травня 5 років тому у Сімферополі арештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова.

 

Сенцова затримали в Криму в травні 2014 року. Його було засуджено в Росії до 20 років ув'язнення за обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Свій термін режисер відбуває на крайній півночі Російської Федерації в Лабитнангі.

 

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі протягом 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

 

Кирила Вишинського затримали у Києві 15 травня після обшуків в офісі "РІА Новини Україна", який є філіалом російських пропагандистів. За даними СБУ, Кирило Вишинський працював на країну-агресора у межах гібридної інформаційної війни проти України.

 

17 травня 2018 року Кирила Вишинського взяли під варту на два місяці без права внесення застави.