ОБСЄ: роботи з розмінування території біля мосту в Станиці Луганській завершені

09:18, 22.08.2019
ОБСЄ: роботи з розмінування території біля мосту в Станиці Луганській завершені

Українська сторона повідомила Спеціального представника голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній Контактної Групи (ТКГ) Мартіна Сайдіка про закінчення робіт з розмінування біля мосту в Станиці Луганській.

 

Про це йдеться в заяві Спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі посла Мартіна Сайдика.

 

"Учасники ТКГ узгодили кроки з підготовки до ремонту мосту у Станиці Луганській. Зокрема, сторони вже завтра обміняються через мене письмовими повідомленнями про закінчення розмінування та про готовність розпочати ремонтні роботи, включаючи усунення фортифікаційних споруд.

 

До речі, я тільки що отримав повідомлення від української сторони", - заявив Сайдік.

 

Спецпредставник ОБСЄ також повідомив, що в робочій групі з безпеки, крім питань перемир'я і ситуації в Станиці Луганській, обговорювалася і тема відновлення розведення сил і засобів в Золотому та Петровському.

 

Як повідомляла УМ, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

 

Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін.

 

 

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня 2019 року повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ досягнуто домовленості про “режим тиші” в Станиці Луганській з 10 червня і наступне розведення сил.

 

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на 300-400 метрів.

 

 

Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ.

 

Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.

 

Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”.

 

28 червня керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма у Станиці перевірив виконання домовленостей.

 

На ТКГ було заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.

 

Водночас ватажки ОРЛО заявляли, що міст є “територією ЛНР” і присутність на ньому українських силовиків означатиме “акт агресії проти “Луганської республіки”.

 

Російська сторона нібито пообіцяла вплинути на ОРЛО в уьому питання.

 

25 липня інженерам вдалось обстежити міст у Станиці Луганській з третьої спроби.

 

1 серпня Державна служба з надзвичайних ситуацій України почала розміновувати територію біля зруйнованого мосту у Станиці Луганській.

 

Під час ремонту мосту в Станиці Луганській побудують ще один тимчасовий обхідний міст.

 

  •