В СБУ пояснили, чому не заарештували сепаратистів Дейнегу та Кобцеву в Станиці Луганській

19:09, 07.08.2019
В СБУ пояснили, чому не заарештували сепаратистів Дейнегу та Кобцеву в Станиці Луганській

У Службі безпеки України заявили, що не затримали «парламентарів» так званої «ЛНР» у Станиці Луганській, бо це розцінили би як зрив Мінських домовленостей.


Про це повідомила прес-служба СБУ.

 

У відомстві наголосили, що візит до Станиці представників бойовиків на переговорах у Мінську Владислава Дейнеги та Ольги Кобцевої є «продуманою, свідомою і цілеспрямованою провокацією з боку терористів та їхніх російських кураторів».

 

«Затримання Кобцевої та Дейнеги в нейтральній зоні стало б приводом для окупантів заявити про зрив Україною Мінських домовленостей і нібито порушення перемир’я», — заявили в СБУ.

 

 

Водночас у відомстві наголосили, що розслідують кримінальні провадження щодо Кобцевої та Дейнеги за посягання на державний суверенітет та територіальну цілісність України.

 

6 липня Дейнего і Кобцева, які представляють так звану «ЛНР» у Мінську, перейшли через міст у Станиці Луганській на підконтрольну Україні територію та заявили про те, що Станиця і місто Щастя «їхні».

 

Вони нахамили очільнику Станично-Луганської військово-цивільної адміністрації Юрію Золкіну та заявили, що за Мінськими угодами Станиця та Щастя «їхні». Водночас Золкін заперечив, нагадавши, що лінія розмежування проходить по середині річки Сіверський Донець.

 

Також Копцева вимагала від журналістів припинити зйомку і штовхнула оператора.

 

«Вони прийшли до нас, коли я давав інтерв‘ю «5 каналу». Пізніше виявилось, що вони чекали якусь ООНівську делегацію, але на тій стороні не могли почекати, а перейшли через міст зруйнований, щоб чекати їх тут», — сказав Золкін Громадському.

 

Він наголосив, що на відміну від української сторони, бойовики не пропускають через міст навіть представників Держслужби з надзвичайних ситуацій.

 

«Конкретно людина у військовій формі на тій стороні з пов‘язками СЦКК — кричить: вимагаю зупинитись, інакше це буде розцінюватись як акт агресії проти «ЛНР», — розповів Золкін.

 

Він додав, що досі бойовики не розібрали зі свого боку бетонні укріплення, тому українська сторона чекає, коли вони це зроблять.

 

Таким чином, після розведення сил біля Станиці представники «ЛНР» вільно потрапляють на територію, яку контролює Україна, тоді як з української сторони офіційних осіб не пропускають люди з нашивками СЦКК. Не пускають і спеціалістів, які мають оцінити стан мосту, розмінувати територію та підготувати його до ремонту.

 

Зазначимо, що представників «ЛНР» не може бути у СЦКК, бо до цього Центру входили представники України і Росії, але у грудні 2017 року росіяни припинили у ньому роботу. Бойовики ніколи не брали участь у роботі Центру.