Більше за будь-який регіон: Одещина отримає рекордну суму субвенцій на розвиток соціально-економічної сфери

31.07.2019
Одеська область отримає рекордну суму з бюджету України: 1,4 мільярда гривень на облаштування соціально-економічної сфери.
 
 
Тож у 2019-2020 роках малі міста в області, є сподівання, зможуть зайнятися ремонтом доріг, будівництвом сучасних шкіл, дитячих садочків та інших соціально значущих об’єктів.
 
 
Уряд схвалив рішення про виділення 1,4 мільярда гривень на підтримку малих міст та селищ за рахунок субвенції з державного бюджету за сприяння Асоціації міст України.
 
 
Як повідомляють в її одеському регіональному відділенні, Кабінет Міністрів розподілив субвенцію між містами та селищами Одеської області так, що найбільша сума дістанеться малим містам Рені та Роздільна (по 14, 28 мільйона гривень), а інші населені пункти отримають від 12 до 2 мільйонів гривень відповідно до своїх потреб.
 
Для порівняння можна навести Дніпропетровську область, якій рішенням уряду України виділено майже у десять разів менше грошей на розвиток. Так, до кінця 2019 року на Дніпропетровщину з бюджету країни має надійти 102,3 мільйона гривень.
 
Із них 25 мільйонів розділять міста Дніпро, Нікополь, Кривий Ріг, Вільногірськ, а ще частину віддадуть Ні­копольському, П’ятихатському, Ме­жівському та Софіївському районам. Повідомляється, що Лошкарівська, Апостолівська та Зеленодольська громади теж не залишаться без грошей.
 
Виділені кошти мають піти на капітальні ремонти шкіл, закупівлю комп’ютерів, мультимедійних дощок, проекторів, медичного обладнання для лікарень та на реалізацію інших проектів. На кошти з держбюджету місцевій владі доручили також побудувати нові спортмайданчики, парки та поля для міні-футболу.
 
Запорізькі громади отримали від держави майже 133 мільйони субвенцій на розвиток інфраструктури. Область намагається боротися з трудовим відтоком городян за кордон шляхом розвитку громад.
 
Відомо, що Запоріжжя вже кілька років займає третє місце серед усіх регіонів України за темпами та якістю впровадження реформи державної децентралізації (близько 70 відсотків області вже зайнято громадами).
 
За рішенням Кабінету Міністрів України, одразу чотири області — Житомирська, Рівненська, Хмельницька та Тернопільська — отримають субвенції під будівництво та реконструкцію палаців спорту.
 
Зазначимо, щорічно на субвенції регіонів з бюджету країни виділяють кілька мільярдів гривень. Наприклад, у 2018 році на розвиток направили 4 мільярди, а у бюджеті на 2019 рік закладено 5 мільярдів гривень.
 
Але існує й небезпека, з якою досі стикалися малі міста України при виділенні субвенцій з бюджету країни. Про це заявив голова Асоціації міст України (АМУ), мер Києва Віталій Кличко. За його словами, потенційні втрати місцевих бюджетів через несвоєчасне перерахування державою субвенції у 2017-2018 роках у разі звернення в суд підприємств по всій Україні можуть скласти гігантську суму — 7 мільярдів гривень.