Мінфін готується до випуску акцій Укренерго

11:18, 30.07.2019
Мінфін готується до випуску акцій Укренерго

Міністерство фінансів України затвердило зміну організаційної форми державного Укренерго на приватне акціонерне товариство. Це передбачає випуск акцій Укренерго, які всі опиняться у власності держави.
Відповідне рішення затвердила міністерка фінансів України Оксана Маркарова, передає Громадське.

 

Загалом планується випустити акцій на 37,1 мільярда гривень, які відобразять статутний капітал державної компанії. Всіма акціями володітиме держава в особі Міністерства фінансів.

 

«Корпоратизація Укренерго важлива як для України, так і для наших міжнародних партнерів. З початку року Комісія з реорганізації крок за кроком йшла до реалізації своєї головної задачі. Сьогодні Укренерго – це зареєстроване приватне акціонерне товариство, статут якого був складений з урахуванням найкращих практик корпоративного управління», — повідомив заступник міністра фінансів Василь Шкураков.

 

У Мінфіні зазначають, що реформа Укренерго сприятиме ефективному запровадженню законодавства про ринок електроенергії відповідно до європейської практики. Зокрема, мова йде про відокремлення контролю за виробництвом електроенергії та її передачею. Реалізація цього кроку є однією з умов отримання Україною наступного траншу ЄС на 500 мільйонів євро.

 

Укренерго — державна компанія, що обслуговує магістральні та міждержавні лінії енергопередач, а також централізовану диспетчерську об’єднаної енергосистеми України. 6 лютого 2019 року компанію передали в управління Мінфіну в межах запровадження Україною енергетичного законодавства ЄС.

 

Як повідомляла УМ, на аукціонах за двосторонніми контрактами вугільні електростанції підвищили свою ціну на електроенергію майже на 50%.