Інститут національної пам’яті звернувся до поліції та ГПУ через пам’ятник Жукову в Харкові

15:58, 12.07.2019
Інститут національної пам’яті звернувся до поліції та ГПУ через пам’ятник Жукову в Харкові

Український інститут національної пам’яті звернувся до Національної поліції та Генеральної прокуратури у зв’язку з відновленням пам’ятника в Харкові.

 

Про це повідомляється на сайті УІНП.

 

Згідно з заявою, Інститут просить поліцейських порушити кримінальне провадження та розслідування обставини відновлення погруддя, а Генеральну прокуратуру – звернутися до суду з позовом до Харківської міської ради і через суд домогтися демонтажу пам’ятника.

 

В установі нагадують, що, згідно з законом про засудження комунізму і нацизму, комуністичною символікою є зокрема пам’ятники, присвячені людям, які обіймали керівні посади в комуністичній партії за часів СРСР.

 

"Згідно з нормами чинного законодавства встановлення пам’ятників або пам’ятних знаків, присвячених Георгію Жукову, на території України заборонено. Адже, відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" символікою комуністичного тоталітарного режиму є: "зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів". Будь-яких винятків зазначеною нормою не передбачено", – пояснює юрист Інституту Сергій Рябенко. 

 

"Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР. Відповідно пам’ятник, присвячений Георгію Жукову, є символікою комуністичного тоталітарного режиму", - нагадали в інституті.

 

І зазначили, що відповідно до ст. 436-1 Кримінального кодексу України виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

 

Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

 

Як повідомляла УМ, Геннадій Кернес відновив скандальний пам'ятник Жукову в Харкові.

 

Раніше протестувальники знесли пам'ятник Жукову, який стояв у центрі Харкова. Водночас у партії "Довіряй справам" оголосили намір відновити бюст маршала Жукова.
 
Як відомо, міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. 
 

Поліція відкрила провадження через повернення проспекту імені маршала Жукова, а Інститут національної пам’яті звернувся до ГПУ.