Віталій Комарницький став керівником Луганської області

16:59, 07.07.2019
Віталій Комарницький став керівником Луганської області

Президент Володимир Зеленський призначив Віталія Комарницького керівником Луганської області.
 
Указ Зеленського оприлюднено в неділю на сайті президента України.
 
"Під час робочої поїздки до Луганської області, Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Луганської обласної державної адміністрації Віталія Комарницького та вручив йому службове посвідчення очільника регіону", - йдеться в повідомленні на прес-служби президента.
 
Представляючи главу ОДА, Зеленський наголосив, що місією керівника області має стати знаходження можливостей для відбудови Луганщини.
 
"Для нашої країни важливий пріоритет - припинення війни. Паралельно з цим можна знаходити можливості та бажання, щоб відбудувати Донбас. Ми зараз пролітали з паном Дональдом Туском, бачили зруйновані будинки, відсутність доріг. Я думаю, що це не лише через війну, а й через те, що ніхто цим не займається. Я вас вітаю. На Вас у нас велика надія", - сказав Зеленський.
 
У свою чергу Комарницький подякував за довіру. Також він зазначив, що виконання поставлених завдань є реальним.
 
"Я знаю настрій людей та проблеми, які є на Луганщині. Знаю, що тут люди хочуть працювати. Думаю, що завдання, які стоять перед Луганщиною, з вашою допомогою та допомогою міжнародних партнерів реальні для виконання. Потрібно менше говорити й більше працювати", - сказав Комарницький.
 
Партія регіонів та ЛНР
 
Комарницькому 55 років, народився в селі Трудолюбівка в Криму. 
 
Правознавець, доктор юридичних наук, свого часу працював в управлінні внутрішніх справ Луганської області. 
 
Нині Комарницький є ректором Луганського університету внутрішніх справ імені Дідоренка, який після окупації Росією Луганська спочатку переїхав до Сум, а згодом до Сєвєродонецька.
 
За часів президентства Віктора Януковича був депутатом Луганської облради від фракції "Партія регіонів", пише "Українська правда". 
 
У 2012 році у своєму університеті він проводив круглі столи для студентів на тему "патріотичного виховання". Там молоді розповідали, "як потрібно захищати перемогу Великої Вітчизняної війни", а сам тодішній депутат Луганської облради висловлювався про те, що Білорусь, Росія і Україна "приречені на возз'єднання".
 
У грудні 2014 року на сайті так званого "МВС ЛНР" про Комарницького вийшла велика стаття під назвою "Ректор-втікач", де бойовики критикують ректора за втечу на підконтрольну Україні територію. У статті вказано, що впродовж літа 2014 року Комарницький нібито позиціонував себе прибічником ЛНР.
 
Сам Комарницький відкидає обвинувачення в підтримці так званої "ЛНР" у 2014 році.
 
"Якщо говорити про мою громадянську позицію, то з лютого 2014 року у нас в університеті розміщувалися ті Внутрішні війська, які приїхали з Хмельницької та Вінницької області забезпечувати порядок. Скажімо так, м'яко кажучи, не всі погодилися їх прийняти. Вони всі розміщувалися у мене. Ось вони у мене були до 3 травня 2014 року, коли знову ж таки не я прийняв рішення їх вивезти, переселити в аеропорт. Я був проти. Але не я приймав це рішення", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".
 
Комарницький нагадав, що в будівлю його університету 1 травня 2014 року кидали пляшки із запальною сумішшю на знак протесту через перебування там Внутрішніх військ, не давали завершити навчальний процес, було дев’ять прямих влучень по університету.
 
"До останньої секунди на флагштоку був прапор України, весь "поранений" уже. Тому якби у нас була якась інша позиція... Нас потім захопили, розграбували. Це було вже в серпні 2014 року. П'ятьох моїх співробітників "кидали на підвал". Так що в усьому має бути якась логіка", - розповів він.
 
Комарницький зазначив, що після передислокації вишу в Суми в 2014 році він за своєю ініціативою добровільно пройшов поліграф.
 
"Мене ще обвинувачували, що нібито наш університет пізно вийшов. Але ми вийшли рівно тоді, коли нам дали команду. Ми - люди військові, і не можемо без наказу", - наголосив він.
 
Син у Росії
 
Як повідомляє "The Babel", у Комарницького двоє синів, які закінчили Луганський університет внутрішніх справ, яким керує їхній батько. Старший син, Максим, працював у Миколаївській прокуратурі, а у 2018 став прокурором Головної військової прокуратури.
 
Молодший син, Артем, в 2014 році був слідчим головного управління МВС України в Луганській області в Сєвєродонецьку. У липні 2018 року він зареєструвався в Росії як приватний підприємець. При реєстрації Артем Комарницький вказував російське громадянство.
 
При цьому сам Комарницький підтверджує, що , що його молодший син Артем ще в 2011 році виїхав до Росії, і з березня 2014 року він із ним не бачився.
 
Комарницький також зазначив, що в своїй біографії був депутатом місцевих рад від селищної до обласної, щоб відстоювати інтереси університету, ректором якого став у 2007 році.
 
За його словами, з цих самих міркувань він балотувався в 2010 році до Луганської облраду за списком "Партії регіонів" після надходження такої пропозиції, не будучи її членом.
 
У своїй декларації Комарницький вказав лише свою дружину. 
 
Йому належить будинок та земельна ділянка у Луганську, дружина володіє 50% будівлі центру дозвілля у Луганській області, має право на користування будинком та земельною ділянкою чоловіка, а також володіє двома квартирами у Сєвєродонецьку. 
 
У графі про транспортні засоби Комарницький задекларував авто ВАЗ 21083 1995 року випуску. 
 
За минулий рік Комарницький заробив 542 тисячі 375 гривень, отримав 127 тисячі 848 грн пенсії та 16 тисяч 910 гривень допомоги як переміщена особа.
 
Як повідомляла "УМ", головою Донецької області був призначений Павло Кириленко, родичі якого проживають на окупованій території Донецької області. "Прошу не ділити нас. Люди, які живуть на тимчасово окупованих територіях, вони такі ж українці, дефектів у них немає", - сказав Зеленський.