Генпрокуратура вимагає від Зеленського пояснити заяву Мендель про обстріли на Донбасі

12:59, 04.07.2019
Генпрокуратура вимагає від Зеленського пояснити заяву Мендель про обстріли на Донбасі

Юлія Мендель отримала скандал через свої слова про те, що ЗСУ обстрілюють людей на Донбасі (фото: thebabel.net)

Генпрокуратура направила в Офіс президента України Володимира Зеленського запит стосовно джерел інформації, якими користувалась його прес-секретарка Юлія Мендель, коли заявила, що Збройні Сили України обстрілюють мирних жителів Донбасу.
 
Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.
 
Як повідомляється, слідчим прокуратури до Офісу президента України скеровано запит щодо спростовування чи підтвердження публічних висловлювань Мендель.
 
Також зазначено, що Юлію Мендель викликали на допит через її заяву 6 червня 2019 року в ефірі телеканалу "1+1" про те, що нібито існують випадки, коли українські військові, відповідаючи на провокації бойовиків, обстрілюють цивільні об’єкти, в результаті чого гинуть мирні жителі.
 
У Генпрокуратурі нагадали, що цей виступ відразу був розповсюджений у засобах масової інформації та проросійських інтернет-виданнях із твердженням про те, що Збройні сили України обстрілюють мирних жителів Донбасу і такі факти, як убачають автори відповідних повідомлень, визнали в Адміністрації президента України.
 
Також цю інформацію Росія передала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів та звичаїв війни з боку України.
 
Мендель викликали на допит як свідка для роз’яснення її заяви, проте під час допиту вона відмовилась свідчити, заявивши, що він є політизованим.
 
У прокуратурі пояснили, що з огляду на це вони звернулись за роз’ясненнями до Офісу президента щодо джерела інформації, яку від імені глави держави озвучила Мендель.
 
"Наразі кримінальні провадження за заявами прес-секретаря президента не розпочиналися", - підкреслили в ГПУ.
 
Нагадаємо, у своєму першому публічному виступі на новообраній посаді Юлія Мендель заявила, що в ЗСУ піддаються на провокації, нібито стріляючи по терористах у житлові будинки, школи чи лікарні на Донбасі.
 
Як відомо, Мендель стала речницею президента Зеленського, пройшовши конкурсний відбір.