Рабінович: завтра у Мінську відбудеться передача 4 українських полонених

13:37, 27.06.2019

Один із лідерів "Опозиційної платформи — За життя" Вадим Рабінович заявив, що у п'ятницю 28 червня в Мінську відбудеться передача полонених з самоназваних "ЛНР" і "ДНР".


Про це він повідомив в Facebook.

 

"Сьогодні 27 червня 2019 року відбулися прямі переговори між Головою політради партії "Опозиційної платформи — За життя" Віктором Медведчуком і керівниками невизнаних республік "ДНР" і "ЛНР" Пушиліним Денисом Володимировичем і Пасічником Л.І. Обговорювався перебіг виконання Мінських угод. Ухвалене рішення про звільнення чотирьох громадян України (троє з них — військовослужбовці) утримуваних в Донецьку і Луганську. Список додається", — написав Рабінович.

 

Список полонених, яких мають передати в Мінську:

 

 

Великий Дмитро Миолайович, 1988 р.н., військовий ЗСУ, порапив у полон 11.09.2016

 

Веремейчик Яків Петрович, 1986 р.н., військовий ЗСУ, потрапив у полон 25.05.2018

 

Міхеєв Едуард Анатолійович, 1964 р.н., цивільний, затриманий бойовиками 16.10.2017

 

Горяінов Максим Анатолійович, 1984 р.н., військовий ЗСУ, потрапив у полон 22.05.2019 

 

Як повідомляла УМ, колишній представник України у тристоронній контактній групі Євген Марчук заявив, що зі списку із 107 українців, які перебувають в полоні, Росія "встановила" лише 27, про решту вона нібито нічого не знає.

 

"Принцип обміну заручниками "всіх на всіх" Україна підтримує. Але що виходить: обмінялися списками. Ми передали "туди" по відповідній процедурі з участю ОБСЄ і Міжнародного Червоного хреста (МЧХ) детальний список на 107 осіб, про яких ми точно знаємо, що вони живі і навіть знаємо, де вони там перебувають. Але нам через якийсь час з того боку відповідають, що "вони" встановили тільки 27 осіб. А про інших наших 80 чоловік нічого не знають і вони їх не знайшли", - повідомив він.
 
 
Марчук вважає, що це може бути пов’язано з тим, що "більшість із цих 80 наших могли бути піддані важким тортурам, і сліди цих тортур зразу ж видимі".
 
 
"А це Гаага. Інших причин я не бачу", - припустив Марчук.