Геращенко присоромила Тимошенко за бажання «чистого аркушу» з Москвою

12:50, 03.06.2019
Геращенко присоромила Тимошенко за бажання «чистого аркушу» з Москвою

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що Україна має почати переговори з Росією з чистого аркушу, оскільки Мінські домовленості зайшли в глухий кут.
 
Про це вона сказала під час погоджувальної ради парламенту, передає "Українська правда".
 
За її словами, вже пройшло шість тижнів після президентських виборів і шість тижнів люди чекають змін.
 
Вона наголосила, що найбільше на зміни чекають українські військовополонені, політв'язні і заручники, які кинуті напризволяще, а жодних переговорів щодо їхнього звільнення не ведеться.
 
"Жодних дискусій не існує. Практично забуті люди.І тому я хочу звернути увагу на те, що, у тому числі спікер Думи країни, яка веде проти нас війну, сказала про це, треба починати переговори з чистого аркушу. У тому числі, враховуючи обрання нового президента, треба негайно почати переговори з чистого аркушу", - заявила Тимошенко.
 
Політик додала, що Мінські домовленості зайшли у глухий кут, а обміну полоненими не існувало, оскільки цими заявами нібито прикривали "реальну корупцію і розподіл ресурсів у країні", люди з оточенні колишнього президента
 
Вона наголосила, що зараз треба починати все з початку і починати негайно.
 
Водночас віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко обурилася заявою лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко.
 
"Я думаю, не тільки я з подивом почула тільки що, що нас закликають до чистого листа з людиною, яка поставила 1 березня 2014 року на голосування питання щодо введення військ в Україну і, як на мене, є військовим злочинцем, причетним до того, що у нас було відшматовано Крим і частину Донбасу (мова про спікера Ради Федерації Росії Валентину Матвієнко, - ред.)", - сказала Геращенко і виразно подивилася на Тимошенко.
 
Вона нагадала, що Матвієнко перебуває в санкційних списках ЄС, більше того, є рішення Верховної  Ради про незаконність виборів до Держдуми Росії, бо вони проходили і в окупованому Криму.
 
"Хочу нагадати, що за це рішення голосували в тому числі народні депутати фракції, лідерка якої зараз цитує нам злочинницю, яка голосувала за введення військ в Україну", - сказала віце-спікер Ради.
 
На це Тимошенко хотіла щось відповісти, але Геращенко відповіла досить різко:
 
"Я би просила мене не перебивати і не пробувати мене принижувати. Розумію, що розпочався кастинг на посаду прем’єр-міністра, але не треба принижувати свою людську гідність у цьому кастингу, а мене вам принизити не вдасться".
 
"Тепер щодо Мінська. Ви знаєте, ті люди, які закликають з чистого листа з Росією розпочати переговори, вони найменше хочуть, щоб там були Мінські угоди. Бо мінус Мінські угоди, то мінус санкції", - додала Геращенко.
 
Вона нагадала, що завдяки роботі в мінських групах вдалося звільнити понад 150 заручників Кремля, а з початку війни знайти тіла або звільнити більше 3 тисяч осіб.
 
"Навіть, якби нам вдалося звільнити одну людина, це вже була би велика радість. Це важко зрозуміти людям, які жодним чином ніколи були до того причетні", - відрізала Геращенко.
 
Вона визнає, що Мінський процес перебуває у серйозній стагнації.
 
"Але точно не через українську переговорну позицію. І коли тут сьогодні намагаються принизити Україну – це дуже неправильно", - обурилася віце-спікер.
 
Геращенко додала, що попри опозиційність до нового президента Володимира Зеленського, вона завжди допомагатиме "витягти кожну людину".
 
Як відомо, наприкінці травня спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко заявила, що Москва готова працювати над відновленням добросусідських відносин з Києвом і чекає відповідних кроків від президента Володимира Зеленського та Верховної Ради.
 
Нагадаємо, Володимир Зеленський під час своєї промови на інавгурації послав сигнали Путіну. Він дав зрозуміти, що діалог з Москвою можливий, але за виконання першої умови - повернення українських заручників з Росії.