Закон про мову: Німеччина в Радбезі ООН поставила на місце Росію

14:45, 21.05.2019
Закон про мову: Німеччина в Радбезі ООН поставила на місце Росію

Представник Німеччини при ООН Крістоф Хойсген заявив, що якраз з вини Росії Мінські угоди і не виконуються (UN Photo)

Росія в ООН звинуватила Україну, заявивши, що її новий закон про мову порушує Мінські домовленості.
 
У відповідь на це Німеччина заявила, що Росія повинна "подивитися на себе", передає УНН.
 
"Вважаємо необхідністю, щоб Рада Безпеки вже сьогодні в упереджувальному порядку дала оцінку цьому документу, оскільки він, на наше переконання, прямо порушує дух і букву комплексу заходів по реалізації Мінських домовленостей, які Радбез схвалив про підтримав своєю резолюцією 2202 від лютого 2015 року", - заявив Постпред Росії при ООН Василь Небензя.
 
У відповідь на його слова постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойсген заявив, що якраз з вини Росії Мінські угоди і не виконуються.
 
"Росія поводиться послідовно. Навіть після того, як президент Зеленський виграв вибори, в якості першого "позитивного" кроку зі свого боку Росия прийняла закон про паспортизацію. І, не дивлячись на всю цинічність, в той же день, після підписання президентом він був представлений тут. Якщо проводити засідання сьогодні - це буде послідовною політикою Росії: вітати в перший день вступу на посаду нового Президента таким актом залякування", - сказав він.
 
Він нагадав, що коли "російський колега сказав, що це не російсько-український конфлікт, а внутрішньоукраїнський: 4 роки тому, через 2 місяці після підписання Мінських угод російські сили порушили їх, в найперший день напали на населений пункт Дебальцеве, вели військові дії до тих пір, поки не захопили н.п".
 
"З самого першого дня угоди порушувалися, і до сих пір російські сили не дотримуються режиму припинення вогню і не виводять важкі озброєння... Замість того, щоб закликати виконувати Мінські угоди, думаю, Росії потрібно на себе подивитися і закликати своїх союзників виконувати положення мінських угод, дотримуватися режиму припинення вогню, вивести важке озброєння і дати можливість спостерігачам ОБСЄ працювати", - сказав Крістоф Хойсген.
 
Перед цим Радбез ООН не ухвалила порядок денний Росії про "мовний закон" України.
 
Як писала "УМ", посол Латвії Юріс Пойканс за два роки заговорив українською в знак поваги до України. А міністр закордонних справ Павло Клімкін наголошує, що прийнятий нещодавно закон про мову "виглядає цілком стандартно" на тлі аналогічних законів демократичних держав.