Україна попросила трибунал ООН застосувати тимчасові заходи щодо Росії

12:21, 10.05.2019
Україна попросила трибунал ООН застосувати тимчасові заходи щодо Росії

(Фото: itlos.org)

 Україна звернулась до міжнародного трибуналу з проханням застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їхніх екіпажів та повернула їх до України.

 

Про це сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час виступу на слуханнях Міжнародного трибуналу з морського права у справі українських моряків у Гамбурзі, передає УНН.

 

"Україна звернулася до Трибуналу з проханням невідкладного захисту від триваючої шкоди, передбаченого статтями 32, 58, 95 і 96 Конвенції, та звичаєвими принципами міжнародного права. Кожен додатковий день утримання, кожна нова слідча дія чи допит, будь-яке судове засідання лише загострюють спір між сторонами", - сказала заступник міністра.

 

Вона нагадала трибуналу його ж визначення, що військовий корабель - це "вираження суверенітету" його держави прапора, а кожен день затримання військового корабля призводить до матеріальної і непоправної шкоди правовим та практичним інтересам держави прапора.

 

Щодо членів екіпажів, підкреслила Зеркаль, Трибунал раніше наголошував, що "принципи гуманності повинні застосовуватися в морському праві, як вони застосовуються в інших галузях міжнародного права".

 

"Такі принципи вимагають негайного припинення відділення двадцяти чотирьох членів екіпажів військових кораблів України від їхніх сімей та їхніх домівок. Шкода, завдана Україні, її військово-морським суднам та членам їх екіпажів, є серйозною та зростає з кожним днем. Тому, відповідно, ситуація є надзвичайно невідкладною. Тому сьогодні Україна просить Трибунал застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їхніх екіпажів та повернула їх до України", - закликала вона.

 

10 травня у німецькому місті Гамбург відбуваються слухання міжнародного трибуналу з морського права у справі українських моряків.

 

У залі судового засідання присутні агент України, заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, віце-адмірал Андрій Тарасов, заступник командувача та начальник Штабу ВМС України, адвокати української сторони професори Фред Соунс та Жан-Марк Тювенін, а також юристи Марні Чік і Джонатан Гімблет.

 

 

Також у залі перебувають юристи Оксана Золотарьова, полковник Леонід Залюбовський, Никил Гор та Александра Френсис і радники Тарас Качка та Ніколай Полозов, російський адвокат полонених моряків.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.

 

                                  Андрій Шевчеко, Богдан Головаш, Сергій Попов (фото: "Громадське")

 

 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
Нагадаємо, 17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.