Окупанти в Луганську вже приймають документи для видачі паспортів Росії

15:28, 06.05.2019
В окупованому Луганську з 6 травня почав працювати пункт прийому документів для бажаючих отримати російський паспорт.
 
Про це повідомив заступник ватажка ЛНР Михайло Параскєєв, передають ЗМІ Росії.
 
За його словами, пункт прийому документів відкрили в так званому "центральному апараті міграційної служби ЛНР".
 
Параскєєв стверджує, що мешканці окупованого Луганська, які не мають всіх необхідних документів для отримання громадянства Росії, зможуть отримати "консультації" для вирішення проблем.
 
За його словами, на ці консультації записались 400 осіб, на отримання паспорту Росії заяви написали 10 людей.
 
Нагадаємо, під Ростовом раніше також почали роздавати паспорти Росії для окупованої Луганщини.
 
24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта, а сам Зеленський відповів Путіну, що не варто говорити з Україною "мовою загроз".
 
Посол, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба зазначив, що рішення Росії про видачу паспортів українським громадянам  свідчить про бажання подальшої ескалації конфлікту.
 
У Радбезі ООН паспортизацію ОРДЛО Росією назвали підривом суверенітету України, а спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що рішення Росії спростити процес отримання громадянства для жителів неподкотрольних районів Донбасу підриває спроби імплементації Мінських домовленостей.
 
Європарламент також засудив указ Путіна про паспорти для окупованого Донбасу.
 
Врешті Путін заявив, що в Москві думають над тим, щоб надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.
 
 
При цьому постійний представник України при ООН Володимир Єльченко назвав намір Путіна роздати паспорти Росії всім українцям "божевільним дійством за Орвелом".