ОБСЄ зафіксувала на Донбасі заборонені танки та гаубиці «Гвоздика»

08:45, 15.04.2019
ОБСЄ зафіксувала на Донбасі заборонені танки та гаубиці «Гвоздика»

Гаубиця "Гвоздика" (ілюстративне фото)

Безпілотник місії ОБСЄ зафіксував на окупованому Донбасі озброєння, заборонене Мінськими угодами.
 
4 самохідних гаубиці 2С1 "Гвоздика", 122 мм, були виявлені поблизу селища Зернове, а 9 танків, ймовірно - Т-72, - недалеко від селища Мічуріно.
 
Відомо, що на даній території розміщення важкого озброєння і військової техніки заборонено.
 
Про це йдеться в звіті місії ОБСЄ за 11 квітня.
 
Як зазначається, окрім того, біля селища Староласпа було зафіксовано 8 самохідних гаубиць, а також танк Т-72 на території об'єкта в селищі Сміливе. 
 
Також 11 квітня безпілотник ОБСЄ зафіксував 10 танків Т-72 на полігоні в районі селища Покровка.
 
12 квітня місія зафіксувала, що у постійних місцях зберігання озброєння окупантів у Донецькій області були відсутні 23 танка (Т-72 ​​- 14 одиниць, Т-64 - 9 одиниць), 9 мінометів (2Б14 "Піднос", 82 мм) і 15 протитанкових гармат (МТ-12 "Рапіра", 100 мм).
 
У зоні безпеки, де розміщення важкого озброєння і військової техніки заборонено, 9 квітня ОБСЄ виявила 11 бойових броньованих машин (ББМ; невстановленого типу) на полігоні поблизу селища Вільне.
 
"11 квітня БПЛА ОБСЄ зафіксував 2 ББМ (невстановленого типу) на території об'єкта в н.п. Безіменне, 
9 бойових машин піхоти БМП-1 на полігоні біля Зернового та 5 ББМ (невстановленого типу) біля н.п. Бойковське (колишнє Тельманове) - усі в зоні, де розміщення важкого озброєння і військової техніки заборонено згідно з Меморандумом від 19 вересня 2014 року" , - повідомили у місії.
 
Також було виявлено 4 бронетранспортера МТ-ЛБ та один ББМ типу БМД у місті Кальміуське, а поблизу селищі Сентяновка - один БМП-1.
 
Нагадаємо, раніше ОБСЄ зафіксувала танки і ЗРК в аеропорту окупованого Луганська. Також нещодавно місія ОБСЄ виявила на Донбасі новітні системи озброєння Росії "Житель" та "Тирада-2".