Порошенко й Тимошенко збільшили доходи: декларації за 2018 рік

20:02, 01.04.2019
Прибуток Президента України Петра Порошенка зріс до 1,56 мільярда гривень доходів.
 
Збільшила доходи й лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Окрім того, в її чоловіка з'явився новий бізнес.
 
Це випливає з річних декларації, які політики подали за 2018 рік.
 
Так, як випливає з декларації Петра Порошенка, на рекламу він витратив 122 мільйони гривень, а за комунальні послуги заплатив 481 тисячу гривень.
 
У 2018 році Петро Порошенко вніс у декларацію 1,56 мільярда доходів, нерухомості і земельних ділянок на 77,4 мільйона і понад 100 компаній у власності.
 
Готівку гарант Конституції зберігає в доларах, євро, гривні і фунтах стерлінгах. Доларів в нього - майже мільйон, євро - 11,4 тисячі, а гривень - 10,56 мільйонів. Фунтами Порошенко тримає 8 тисяч.
 
Із предметів розкоші Порошенко задекларував годинник від Stefano Riccі та ювелірні вироби.
 
Дружина президента Марина Порошенко задекларувала одяг від торгових марок Rinoi, Simonetta Revizza, Fendi, сумочки від Dior і Chanel та чорну шубу зі стриженої норки.
 
У Порошенків є два автомобілі Mercedes-benz Vito 116 за 441 тисячу гривень і Jaguar XF 4/2 Lv8 за 455 тисяч гривень.
 
Порошенко із сім’єю володіє 5-ма колекціями картин, коштовними меблями і світильниками.
 
За декларацією, у 2018 році Порошенко витратив 328,6 мільйонів гривень. Із них 130 мільйонів пішло на покупку цінних паперів. Ще 122,9 мільйонів президент віддав на рекламу. Податків заплатив на 39,8 мільйонів гривень, а за компослуги ще 481,2 тисяч гривень.
 
За даними Адміністрації президента, минулого року він задекларував 16,3 мільйона гривень доходів. Таким чином, прибуток Порошенка зріс майже в 100 разів.
 
Востаннє повідомлення про зміни в майновому стані за 2019 рік Порошенко вносив 22 березня. Того дня він повідомив про суттєві зміни в доходах.
 
Тоді Петро Порошенко отримав дивіденди від власної компанії "ЗНКІФ "Прайм Ессетс Кепітал" на суму 38,5 мільйона гривень.
 
Саме Порошенко встановив рекорд і витратив найбільше в історії на вибори президента в гривневому еквіваленті. До цього в Адміністрації президента повідомляли, що він з власної кишені оплатив рекламу на ТБ, коли транслювали ролики "на підтримку автокефалії". Ці витрати пообіцяли відобразити в декларації за 2018 рік.
 
Як повідомляє "ЧЕСНО", рух звертався до Адміністрації президента і його прес-секретаря за коментарем із приводу витрат на рекламу. Однак, там або не відповідали, або не знали, хто розміщує рекламу Петра Порошенка.
 
За розрахунками "ЧЕСНО", що базовані на даних про кількість трансляцій на телебаченні роликів із Порошенком і розцінками реклами під час виборів, у 2018 році за телерекламу він мав би заплатити 175 мільйонів гривень.
 
Як повідомляє рух, доходи кандидата на пост президента України Юлії Тимошенко також виросли, а в її чоловіка з'явився новий бізнес. 
 
У новій декларації Юлії Тимошенко за 2018 рік значиться, що її чоловік окрім минулорічних компаній "Геофорс" і  "Леді Ю", задекларував корпоративні права та власність на компанію Prostor Ou. Весь бізнес Олександра Тимошенка зареєстрований в Естонії.
 
Водночас, дохід родини Тимошенко минулого року також збільшився. У 2018 році Юлія Тимошенко задекларувала 899,8 тисячі гривень доходу (на 37% більше, ніж у 2017), а її чоловік Олександр Тимошенко минулого року отримав 6,9 мільйона (на 47% більше, ніж у 2017) гривень доходу.
 
Згідно з декларацією, Юлія Тимошенко досі не має власного нерухомого майна.
 
Тимошенко разом із чоловіком орендує в двоюрідної сестри Тетяни Шарапової житловий будинок площею 588 квадратних метрів у селі Козин під Києвом. Також у Шарапової у Козині орендує дві земельні ділянки загальною площею 3 тисячі 362 квадратні метри.
 
Ще 2 тисячі 744 квадратні метри у Козині Тимошенко орендує в рідної тітки, Антоніни Ульяхіної.
 
Кандидатка в президенти також декларує наручний годинник Vacheron Constantin; сережки з перлинами та дрібним коштовним камінням Mikimoto та Chanel; кільце з дрібним коштовним камінням Dinh Van; сережки з перлинами та дрібним коштовним камінням Cartier; підвіску з коштовним камінням Chopard; два намиста з перлинами; кільце з перлинами та дрібним коштовним; 
набір із сережок та кільця з коштовним камінням.
 
На банківському рахунку Юлія Тимошенко зберігає 668,8 тисячі гривень та ще 290 тисяч гривень готівкою. У попередній декларації за 2017 рік вона мала 614 тисяч на рахунку та 290 тисяч готівкою.
 
У чоловіка Тимошенко у 2018 році було 232 тисяч гривень на банківському рахунку (22 тисячі було у 2017), а готівкою зберігається 199 тисяч євро, 540 тисяч гривень та ще 420 тисяч доларів.
 
За підрахунками "ЧЕСНО", протягом 2018 року та впродовж перших двох місяців передвиборчої кампанії Юлія Тимошенко витратила на телерекламу майже 215 мільйонів гривень.
 
Варто також зазначити, що виборчий фонд своєї кампанії Тимошенко наповнила коштами партії "Батьківщина".
 
Загалом партія надала своїй висуванці 164 мільйони гривень. Звідки політсила взяла ці гроші, стане відомо лише після оприлюднення фінансового звіту "Батьківщини" за 4 квартал 2019 року в травні.
 
До речі, попередню кампанію Тимошенко фінансували передовсім фізособи, тому модель фінансування кампанії в неї кардинально змінилася.
 
Нагадаємо, державні службовці мали подати електронні декларації до НАЗК до 31 березня 2019 року включно.
 
Як повідомляла "УМ", активісти закликали Володимира Зеленського оприлюднити свою декларацію про доходи.