Євросоюз наступного тижня схвалить «азовський пакет» санкцій проти Росії - Порошенко

10:45, 16.02.2019
Євросоюз наступного тижня схвалить «азовський пакет» санкцій проти Росії - Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Євросоюз наступного тижня схвалить "азовський пакет" санкцій проти Росії. 

 

"Я не сумніваюся, що найближчим часом на початку наступного тижня в Брюсселі санкції після координацій зусиль з Україною точно буде затверджено", - сказав П.Порошенко журналістам у п'ятницю в Мюнхені.

 

Він розповів, що питання "азовського пакета" санкцій проти РФ обговорювалося з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і з керівником комітету Сенату США з міжнародних відносин Джеймсом Рішем.

 

"Сьогодні проект щодо санкцій становить 124 сторінки, і ціна, яку Росія змушена буде заплатити за акт агресії проти України (в нейтральних водах Чорного моря - ІФ), буде підвищено", - наголосив П.Порошенко.

 

Він також повідомив, що доручив міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну цієї неділі провести зустріч із "друзями України", яких "сьогодні безпрецедентно багато", для обговорення координації дій стосовно розширення санкцій.

 

За інформацією західних ЗМІ, в ЄС узгодили санкції проти вісьмох росіян через інцидент з українськими моряками.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
 
Також повідомлялося, що Москва не надає ліків пораненим в Азові морякам.
 
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. Прокурори Кремля домагалися продовжити їх арешт до кінця квітня. Моряків, що прибули в суд, вітали оплесками та вигуками "Слава Україні".
 
 
16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.