Пораненим в Азові українським морякам Москва не надає ліків

09:45, 12.01.2019
Пораненим в Азові українським морякам Москва не надає ліків

У Василя Сороки важке поранення лівої руки, кисть ще погано працює, "але вже в кулак він стискає" (фото: соцмережі)

Пораненим морякам України, яких захопили ФСБ Росії в Азові, з початку 2019 року не надають ліків у ізоляторі "Матросская тишина".
 
Про це в інтерв'ю телеканалу "Прямий" заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
"На жаль, можу засвідчити про те, що з нового року жодні ліки нашим пораненим не надаються. Хоча вони потребують ще лікування, підтримки, реабілітації, дій від лікарів. Є така думка, що їх готують перевезти до іншого слідчого ізолятора, а це "Лефортово", де відбудеться судилище над нашими моряками, вже починаючи з 15 січня", - розповіла омбудсмен.
 
Також Денісова розповіла про стан українських моряків.
 
"Артеменко. Ще поганий рух лівої руки. Знову зробили рентген. Там є осколок, треба щось робити, треба лікувати, треба проводити реабілітацію. Так, він засвідчив про те, і це підтвердив нібито лікар-офтальмолог, що вже нормально він бачить, і зір відновився. Тобто немає запалення очей", -  зазначила вона.
 
Наймолодший моряк Андрій Ейдер, за словами омбудсмена, уже пересувається самостійно: "зараз рух ноги відновився. Але всі поранення ще є, він хворіє і потребує допомоги".
 
У Василя Сороки важке поранення лівої руки, кисть ще погано працює, "але вже в кулак він стискає".
 
Денісова підкреслила, що зараз Україна не має жодної довідки про стан здоров'я моряків.
 
"З 26 листопада, як тільки стало відомо про те, що є такі поранені, і дуже важкі, жодної довідки немає. Міністерство юстиції звернулося до ЄСПЛ - Європейського суду з прав людини. Росія жодним чином не відповіла і жодної інформації не надала. І тому ми сьогодні не можемо бути впевнені в тому, що з ними все добре. Треба обстеження. І я тут підтримую батька Сороки в тому, що треба обстеження і треба кваліфіковане обстеження, і щоб, може, поранених передали в іншу державу, щоб їх обстежили і надали таку необхідну медичну допомогу", - наголосила вона.
 
Як повідомляла "УМ", Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії.