Майно Дмитра Фірташа арештували за позовом російського банку

10:54, 16.01.2019
Майно Дмитра Фірташа арештували за позовом російського банку

Дмитро Фірташ отримав позов від російського банку (фото: ua.dmitryfirtash.com)

Суд Кіпру наклав арешт на рухоме та нерухоме майно олігарха Дмитра Фірташа у сумі 46 мільйонів доларів за позовом російського банку.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на російське видання Комерсантъ.

При цьому, як наголошується, забезпечувальні заходи торкнулися і головної компанії олігарха Group DF Holdings Limited, яка фактично керує всім бізнесом Фірташа.

"Приводом став позов російського банку ВТБ, якому заборгували дві структури бізнесмена – ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс" і ТОВ "Титанові інвестиції", які є власниками низки заводів в окупованому Криму. Загальна сума заборгованості становить понад 2,5 млрд руб", - пише видання.

За даними джерел видання, позов до окружного суду кіпрського міста Лімасол був поданий ще 20 грудня минулого року юристами банку ВТБ і через тиждень по ньому були прийняті забезпечувальні заходи. Сам позов по суті почнуть розглядати в кінці січня.

За словами співрозмовників видання, Дмитро Фірташ - бенефіціар приватного акціонерного товариства "Юкрейніан Кемікал Продактс" і зареєстрованого в Росії ТОВ "Титанові інвестиції".

"Ці компанії є власниками низки великих хімічних підприємств в Криму, що займаються виробництвом діоксиду титану", - пише автор.

Як зазначається, позивачі просили накласти забезпечувальні заходи на майно мільярдера і компаній Group DF Holdings Limited, Letan Investments Limited і Tolexis International Limited.

"Сам позов ВТБ пов'язаний з кредитом, який ще в кінці квітня 2015 року взяли в банку "Юкрейніан Кемікал Продактс" і "Титанові інвестиції". Уже в лютому наступного року позичальники "забули" про свої зобов'язання, переставши проводити виплати", - пише видання.

При цьому нагадується, що українського олігарха Дмитра Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.  Наразі олігарх не виданий США та продовжує перебувати в Австрії.

Як повідомляла "УМ", Юлію Тимошенко у Відні забирало авто Дмитра Фірташа. Експерти закидають їм зустріч щодо виборів в Україні.