В Україні спливає термін дії воєнного стану

09:44, 26.12.2018
В Україні спливає термін дії воєнного стану

Збори оперативного резерву територіальної оборони в Запоріжжі (фото: Костянтин бриль / Facebook)

В 10 областях України, де з 14:00 26 листопада на 30 діб ввели воєнний стан, очікують на завершення цього спеціального режиму, бо спливає час його дії.

Це відбувається автоматично, відповідно до Статті 7 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Режим воєнного стану діяв в областях, розташованих уздовж російського кордону, придністровської ділянки молдовського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів: у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

За час дії воєнного стану було проведено масштабні збори оперативного резерву Збройних сил України. Наприклад, 26 грудня закінчуються збори резервістів десантно-штурмових військ. До цього відбулися наймасштабніші з часу створення збори резервістів підрозділів територіальної оборони.





Серед відомих подій із протидії агресії Росії, які відбулися за час введення воєнного стану - заборона на в’їзд до України чоловіків-громадян РФ віком від 16 до 60 років. Про плани скасувати таку заборону не повідомлялося.

Також у перші дві доби після введення режиму воєнного стану спостерігалося послаблення національної валюти: курс долара в обмінниках спекулятивно зріс, але за декілька днів повернувся до попередніх значень, а згодом, після надання траншу МВФ, почав знижуватися.

В соцмережах відбувалися інформаційні атаки - поширювалися фейки. Найпопулярнішою стала історія про "підполковника", які розповідали, що воєнний стан діятиме, доки анексований Крим та окуповані частини Донбасу не повернуться під контроль України.

Воєнний стан ввели після того, як на українських моряків при спробі пройти до Азовського моря напали силовики Росії: прикордонники та військові. 34 українські моряки потрапили в полон, вже 22 із них офіційно заявили, що вважають себе військовополоненими, а не порушниками кордону Росії біля анексованого Криму.


На введенні воєнного стану на 60 діб для підготовки протидії Росії проголосувала Рада національної безпеки та оборони, а Президент невідкладно подав відповідний законопроект до Верховної Ради.

Голосування про введенння воєнного стану на порозі різкого розширення військової агрессії Росії запам’яталося тим, що депутати влаштували багатогодинні «консультації», які супроводжувалися криками та сварками. Врешті народні обранці ввели воєнний стан лише в 10 областях на 30 діб, але змусили проголосувати за призначення виборів Президента України 30 березня 2019 року.

Депутатів, які поставили на перший план політику після відкритого нападу Росії, цікавило лише проведення виборів у березні 2019 року. Також громадян України перед введенням воєнного стану лякали конфіскацією майна на користь армії та ледь не примусовими роботами, але такі прогнози політиків були далекі від реальності. Експерти відмічали, що риторика Юлії Тимошенко та Олега Ляшка щодо воєнного стану нагадувала путінську.

Один із народних обранців згодом навіть похизувався, як матюками перервав виступ Президента перед ключовим голосуванням.

Врешті депутати Верховної Ради пішли на зимові канікули відповідно до календарного плану - із 22 грудня, тобто до завершення воєнного стану.