Фейк про підполковника і воєнний стан: коли насправді він почався

09:56, 29.11.2018
Фейк про підполковника і воєнний стан: коли насправді він почався

Голослівний фейк спричинив паніку серед багатьох користувачів мережі

У мережі активно шириться фейк, автор якого з посиланням на невідомого "підполковника" стверджує, що воєнний стан в Україні нібито за законом можуть скасувати лише після повернення Криму та Донбасу.
 
"Порошенко всіх обманув, оскільки 30 днів, такого немає по Конституції", - гучно заявляє автор фейку на ім'я Prace CZ в скріні з Вайберу. 
 
Він також переконує, що воєнний стан ввели по всій Україні, а інформацію про 10 областей нібито поширили, щоб "народ не зробив повстання".
 
Спростування фейку публікує проект "По той бік новин":
 
"Спочатку кажемо правду, тоді роз’яснюємо. 
 
!!!Отож: воєнний стан в 10(!) областях триває до 14:00 26 грудня 2018 року. 
 
Ні, не безстроково. Ні, не на всій території. Ні, це не гра на публіку. 
 
А тепер давайте розбирати це епічне повідомлення: 
 
Отож, хто такий Prace CZ? Про яких підполковників він говорить? Які військові частини згадує? Нічого невідомо. Насправді, далі можна було не читати. 
 
Основне правило: якщо джерело інформації невідоме і перевірити його неможливо - інформацію не поширюємо.
 
Але якщо пост поширили понад 140 тисяч користувачів, давайте таки розберемо суть: 
 
У фейковому повідомленні, як не дивно, йдеться про зраду: мовляв воєнний стан не має терміну давності, а Порошенко всіх обманув. І нібито відповідно до Конституції, воєнний стан вводять на всій території України, а те, що проголосували про окремі частини - це тільки для відволікання уваги. І взагалі, скасувати воєнний стан можна буде тільки після того, як буде повернено Крим та Донбас.
 
Це все брехня. Тут немає жодного правдивого слова! 
 
Взагалі, цікаво, яку конституцію цитує автор. В Конституції України - воєнний стан згадується аж 10 разів. Переважно, коли йдеться про повноваження Верховної Ради, Президента України та загальне законодавче регулювання http://bit.ly/2KGdhLb
 
Якщо коротко: 
 
Ст.92 п.19 - "Виключно законами України визначаються правовий режим воєнного і надзвичайного стану" - тобто, умови воєнного стану визначаються відповідно до закону, який проголосує Парламент. 
 
У статті 85 сказано, що після звернення Президента Верховна Рада затверджує введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях. 
 
Тобто, а) можна вводити стан лише на частині території; б) решту умов визначає Закон. 
 
Відкриваємо Закон України "Про правовий режим воєнного стану". http://bit.ly/2BF1Xfa Там так само чітко вказано, що воєнний стан може бути як на всій території України, так і в окремих її місцевостях. Простіше кажучи: як затвердить Верховна Рада, так і буде.
 
Тепер щодо тривалості. Окрім Закону та Конституції, решту умов введення воєнного стану визначає Указ Президента, який затверджує Верховна Рада. 
 
А ст. 7 ЗУ "Про правовий режим воєнного стану" визначає, що воєнний стан на всій території України або в окремих її місцевостях припиняється після закінчення строку, на який його було введено. Так само Президент може скасувати воєнний стан раніше окремим Указом.
 
Указ Президента з правками нардепів знову ж таки чітко вказує дату завершення воєнного стану - 26 грудня, 14:00. На цьому "зраду" можна припинити остаточно.
 
І ще два слова скажемо про початок воєнного стану - нарешті з’ясували, коли ж він почався. Відповідно до Указу Президента - 26 листопада о 14:00. Але по факту - 28 листопада, коли Закон та Указ Президента опублікувала газета "Голос України" і він набув чинності (відповідно до п.6 ст.5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" http://bit.ly/2TWesdM Спецвипуск газети із відповідним Законом і Указом Президента вийшов вчора 28 листопада. Також можна про це почитати на сторінці Асоціація УМДПЛ/Association UMDPL http://bit.ly/2FN21xM
 
Зберігайте спокій, розвивайте критичне мислення і діліться антифейками - це як вакцина проти брехні та дезінформації!"
 
Нагадаємо, воєнний стан 28 листопада вводиться у таких областях: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, Запорізька, Донецька і внутрішні води Керченської акваторії.
 
Остаточний варіант Указу президента про введення воєнного стану читайте в "УМ".