Найманець ЛНР з Росії помер у колонії Дрогобича, міняючи лампочку

18:03, 19.12.2018
Найманець ЛНР з Росії помер у колонії Дрогобича, міняючи лампочку

Валерій Іванов (кадр СТБ)

Ув’язнений на 12 років громадянин Росії Валерій Іванов, який брав участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків ЛНР, помер у Дрогобицькій виправній колонії №40.
 
Як повідомляє офіс омбудсмена з посиланням на Дрогобицьку місцеву прокуратуру, Валерій Іванов помер після падіння з драбини - вдарився головою об смітник. 
 
За інформацією прокуратури, 9 грудня Валерій вирішив закрутити лампочку, яка перегоріла. Він заліз на драбину, не втримався та впав на спину - потилицею вдарився об смітник, унаслідок чого помер.
 
Кримінальне провадження відкрили за статтею умисного вбивства з позначкою "нещасний випадок".
 
Остаточні результати судмедекспертизи очікують отримати через місяць - тобто приблизно 19 січня.
 
Разом з тим, як повідомив львівський портал новин Leopolis з посиланням на начальника колонії Олександра Купця, тіло росіянина вже другий тиждень не забирають представники генконсульства Росії у Львові.
 
За словами начальника колонії, одразу після смерті Іванова виправна установа зв’язалася з консульством Росії, аби вирішити питання транспортування тіла до Росії. Іванов мав сестру в Архангельську. Купець додав, що російські дипломати пообіцяли знайти родичів померлого.
 
Станом на 18 грудня тіло Іванова досі не передали до Росії, адже консули нібито не можуть відшукати його родичів.
 
Іванов був одним з 22 росіян, які написали звернення до Путіна з проханням про обмін.
 
Іванов був затриманий українськими військовими в Станиці Луганській у серпні 2015 року. На допиті розповів, що приїхав з Архангельська "допомагати ЛНР боротися з фашистським режимом".
 
У грудні 2014-го Іванов перетнув кордон з Росією через прикордонний пункт "Ізварине", який на той час уже не контролювався українськими військами.
 
Також на допиті Іванов розповів, що воював у двох чеченських кампаніях - "пішов добровольцем через військкомат".