З Юнуса Машаріпова в окупованій Ялті тортурами «вибили» зізнання і дали 4 роки колонії

21:29, 13.11.2018
З Юнуса Машаріпова в окупованій Ялті тортурами «вибили» зізнання і дали 4 роки колонії

Суд в окупованій Ялті засудив Машаріпова до 4 років виправної колонії загального режиму (кадр відео)

В окупованому Криму винесли "вирок" правозахиснику Юнусу Машаріпову, якого російські силовики схопили у вересні 2017 року.
 
Його звинуватили у співпраці з СБУ та виготовленні вибухівки, пише ATR.
 
При цьому раніше окупанти інкримінували Машаріпову підрив ЛЕП і двох газопроводів, які відбулися в Криму в листопаді 2017 року - через місяць після затримання кримського татарина.
 
13 листопада стало відомо, що суд в окупованій Ялті засудив Машаріпова до 4 років виправної колонії загального режиму зі штрафом в розмірі 110 тисяч рублів за звинуваченням в виготовленні і зберіганні вибухівки.
 
За словами Машаріпова, він з 2014 року займався правозахисною діяльністю, повідомляючи різним організаціям про порушення прав дітей, інвалідів та пенсіонерів. У зв'язку з цим часто виїжджав з Криму на материкову частину України.
 
У січні цього року Машаріпов заявив про тортури ФСБ Росії, в результаті яких він визнав, що "є агентом СБУ і виконував їх завдання".
 
"Вони привели мене в приміщення жовтого кольору і змусили на камеру сказати, що я є агентом СБУ і готував підрив ЛЕП. Попередньо співробітники ФСБ інструктували мене, що і як треба говорити. Було кілька дублів", - розповідав Машаріпов про те, як він "визнав" свою провину.
 
"Я бачив два голих наконечника проводів, комутатор чорного кольору, чув і бачив, як його заводили. Оголені дроти прикладали до стоп ніг, до сідниць, до яєчників статевого члена. Через фізичні болі, які я вже не в силах був більше терпіти, я став себе проти власної волі обумовлювати, тобто говорити те, що хотіли чути", - згадував затриманий окупантами кримський татарин.
 
Як відомо, в Криму в ніч на 1 листопада 2017 року відбулися аварії в районі Алушти на двох газопроводах і опорі ЛЕП 110 кВт. Відразу після події окупанти заявили про "диверсії".