НАТО засудило «вибори» окупантів Донбасу: вони суперечать Мінським угодам

13:59, 11.11.2018
НАТО не визнає так звані "вибори", які 11 листопада відбуваються у самопроголошених та невизнаних Л/ДНР.
 
Про це йдеться у заяві речника НАТО, оприлюдненій у неділю, 11 листопада, на сайті Альянсу.
 
"Вони суперечать букві і духу Мінських угод і підривають зусилля щодо мирного вирішення конфлікту", - йдеться у заяві.
 
Також додається, що НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.
 
"Ми, як і раніше, закликаємо Росію вивести свої війська і припинити будь-яку підтримку груп бойовиків в Донецькій і Луганській областях України", - наголосили в Альянсі.
 
У НАТО закликали до повного виконання Мінських угод усіма сторонами та висловили підтримку зусиллям "нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи.
 
У свою чергу українська частина Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі вимагає негайного скликання позачергового засідання ТКГ у зв'язку з проведенням псевдовиборів на території ОРДЛО.
 
"Ми вимагаємо негайного скликання позачергового скликання ТКГ і звертаємося до країн- членів нормандського формату з проханням провести спеціальні консультації з вимогою до РФ відмовитися від руйнівних сценаріїв дестабілізації ситуації на Донбасі", - йдеться в заяві на сторінці віце-спікера, представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірини Геращенко в Facebook.
 
Там наголошується, що українська сторона Тристоронньої контактної групи рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 11 листопада так званих "позачергових виборів" на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій та Луганській областях України.
 
"Своїми діями Росія вчергове грубо порушила основоположні норми і принципи міжнародного права та законодавство України. Одночасно, як сторона і підписант Мінських домовленостей Російська Федерація вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ними", - йдеться в заяві.
 
В українській частині ТКГ заявили, що псевдовибори - "це провокація, спрямована на зрив крихкого процесу мирного врегулювання на Донбасі" і всі причетні мають нести відповідальність.
 
"Уся відповідальність за руйнівні наслідки так званих "позачергових виборів" для подальшої імплементації Мінських домовленостей повністю покладається на Російську Федерацію. Зі свого боку, Україна і надалі докладатиме зусиль для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей", - йдеться в заяві.
 
Раніше МЗС України висловило категоричний протест у зв’язку з незаконними та нелегітимними діями Росії з проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України.
 
Як відомо, окупанти Донбасу в неділю 11 листопада проводять так звані вибори. Євросоюз та США не визнають їх і вимагають від Росії припинити порушення Мінських угод. Окрім того, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що саме в передбачених мінськими домовленостями виборах повинні взяти участь всі внутрішні переселенці, які виїхали з цього регіону в інші області України.