Жінки трьох офіцерів ЗСУ зізнались у вербуванні ФСБ та окупантами Донбасу (відео)

11:27, 31.10.2018
Жінки трьох офіцерів ЗСУ зізнались у вербуванні ФСБ та окупантами Донбасу (відео)

Дружини офіцерів були завербовані під час перебування у своїх батьків у Росії та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей

Співробітники військової контррозвідки СБУ викрили факти вербування ФСБ Росії та бойовиками окупованих районів Донбасу близьких родичів українських військовослужбовців.
 
Про це повідомляє прес-служба СБУ.
 
Зазначається, що дружини трьох офіцерів Збройних Сил України були завербовані під час перебування у своїх батьків у Росії та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.
 
За даними української спецслужби, на жінок здійснювався психологічний тиск, їм погрожували забороною в’їзду-виїзду, в’язницею, утисками батьків, внаслідок чого вони надали письмові згоди на конфіденційне співробітництво з обранням псевдонімів.
 
"Співробітники російських спецслужб та їх підконтрольних підрозділів-маріонеток також намагалися отримати від жінок інформацію про військові звання, посади, місця перебування та службові обов’язки їхніх чоловіків, а також даних про військові підрозділи, де вони проходять службу, їх задіяння в операції Об’єднаних сил", - йдеться в повідомленні.
 
Одна із жінок розповіла, що під час відвідувань батьків у Горлівці до неї підійшов невідомий чоловік і без пояснень відвів у приміщення, де вже перебував ще один невідомий чоловік.
 

Вона також наголосила, що в неї вилучили телефон і без її згоди тривалий час його вивчали - переписку у соцмережах та інше.
 
За її словами, чоловіки знали, хто вона та її чоловік, вони допитували її близько години і всі питання стосувалися служби чоловіка в ЗСУ.
 
Зокрема, цікавилися про військову частину, де він служить, а також про техніку, яка є в українських військових.
 
"Мені сказали, що якщо я відмовлюся співпрацювати, то з моїми батьками може статися щось погане, а мене чекають тортури", - розповіла дружина одного з військових.
 
Вона додала, що її довели до істерики, після чого змусили підписати документ про співпрацю з так званими МДБ ДНР, але наголосила, що по приїзду на підконтрольну Україні територію, вона нікому нічого не повідомила.
 
Інша жінка розповіла, що в кінці 2017 року вона була на території Росії, і одного разу вранці, коли вона була вдома сама з маленькою дитиною, до неї приїхав дільничний з вимогою негайно прибути до поліцейської частини, оскільки нібито виникли проблеми з її документами.
 
 
За її словами, на протязі кількох годин вона давали свідчення кільком чоловікам без форми, які представилися співробітниками ФСБ.
 
"Вони сказали мені, що їм відомо, що мій чоловік служить у ЗСУ, його звання та чим насправді він займається, нібито вбиває в АТО мирних громадян Донбасу. І за це і він, і я понесемо відповідальність", - розповіла дружина іншого військового.
 
Вона додала, що її залякували забороною в'їзду до РФ і забороною бачитися з рідними у майбутньому та запропонували співпрацю, згідно з якою вона мала передавати інформацію про свого чоловіка, його побратимів та інше.
 
Ще одна жінка розповіла, що на початку 2018 року перебувала в Антрациті у батьків, то на подвір'ї, зайшли два чоловіка, які представилися представниками так званого "МДБ ЛНР".
 
За її словами, вони змусили поїхати до якоїсь будівлі, де кілька годин допитували про діяльність чоловіка, а також забрали телефон.
 
Вона додала, що на неї тиснули і залякували, після чого змусили погодитися на співпрацю на присвоїли псевдонім.
 
Жінка зазначила, що погодилася, оскільки дуже боялася за себе та свою родину.
 
Повідомляється, що оперативники СБУ запобігли втягуванню в співробітництво з ворожими спецслужбами.
 
У відомстві зазначають, що після повернення на підконтрольну українській владі територію, жінки співпрацюють зі слідством та дають покази відносно обставин їх вербувань та отриманих завдань.
 
В СБУ додали, що за вчинення злочинів за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.
 
При цьому у спецслужбі зазначили, що згідно з положеннями частини другої статті 111 КК України - звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.