Олег Валендюк, який уникнув люстрації в прокуратурі, очолив СБУ Києва та області

11:33, 03.08.2018
Олег Валендюк, який уникнув люстрації в прокуратурі, очолив СБУ Києва та області

Олег Валендюк став головним СБУвцем столичного регіону

Президент України Петро Порошенко звільнив Сергія Семочка з посади начальника головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області і призначив на цю посаду екс-прокурора Олега Валендюка, який через суд уникнув люстрації у 2014 році.

Про це йдеться в указі президента України.

Сергій Семочко призначений першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки України. На посаді голови СБУ столичного регіону він був від травня 2018 року.

Олег Валендюк на час Революції Гідності обіймав посаду заступника начальника головного управління Генерельної прокуратури України, а тому підпадав під люстрацію, відповідно до частини 2 статті 3 закону України "Про очищення влади".

Як пишуть "Схеми", 15 жовтня 2014 року, в день, коли вступив в дію закону про люстрацію, Валендюк надіслав запит до Генпрокуратури України, чи підпадає він під звільнення.

Наступного дня, 16 жовтня, йому відповіли, що підпадає. 17 жовтня Валендюк подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з проханням заборонити його звільнення. І наступного робочого дня, в понеділок, 20 жовтня, з’явилася судова ухвала – заборонити Генпрокуратурі звільняти прокурора Валендюка з займаної посади.

Як повідомляла "УМ", Олег Валендюк близько року виконував обов’язки керівника прокуратури Києва, бо крісло його начальника було вакантним.