Арсеній Яценюк звинуватив Кремль у дискредитації "Стіни" на кордоні з Росією

12:52, 30.07.2018
Арсеній Яценюк звинуватив Кремль у дискредитації "Стіни" на кордоні з Росією

Екс-прем'єр наполягає, що проект "Стіна" - цілковитий успіх (фото facebook.com/pg/yatsenyuk.arseniy)

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Росія намагається зіпсувати імідж проекту "Стіна", бо не хоче посиленого кордону між країнами.
 
Про це він розповів у коментарі "Радіо Свобода".
 
"Москва відкрито не бажає мати кордон між Україною та Росією. Тому Кремль докладає величезних зусиль, щоб завадити або дискредитувати будь-який прикордонний проект", - каже він.
 
При цьому екс-прем'єр наполягає, що проект - цілковитий успіх. 
 
"Це частина одного з найбільших досягнень уряду після Майдану та зусиль усього українського народу: відновлення обороноздатності країни", - заявляє він.
 
Яценюк називає неправдивими, "у стилі Геббельса", звинувачення його в організації будь-яких неправомірних дій, що підживлюють "пропаганду Кремля".
 
"Навіть якщо підрядники та місцеві чиновники щось вкрали (а розслідуванню доведеться це довести у суді), яким чином може бути залучений у це прем’єр-міністр?" - запитує він.
 
Колишній очільник уряду стверджує, що його дітище зуміло припинити контрабанду та незаконну міграцію, а також допомогло Україні забезпечити безвізовий режим із ЄС і закласти основу для можливого членства в НАТО.
 
"Наші партнери завжди давали зрозуміти, що Україна має побудувати надійний кордон із Росією", - зазначив Яценюк.
 
Видання звернулось також до прикордонників з питанням щодо надійності нового кордону. Прикордонник з Гоптівки Оксана Іванець визнає, що стіна не витримає російського наступу, але вважає, що не в цьому її суть.
 
"Вона дає нам час організувати першу лінію оборони, поки ми чекаємо прибуття Збройних сил", - пояснила вона.
 
Іванець сподівається, що в певний момент критики проекту, який також називають "Європейський вал", все ж зникнуть.
 
"Вони повинні розуміти, що по той бік - агресор... Ми повинні тримати Росію чимдалі", - каже вона.
 
Іванець додала, що прикордонники майже щодня бачать чоловіків у військовій формі з російської сторони, іноді на бронетранспортерах.
 
Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про розкрадання бюджетних коштів, виділених на проект "Стіна".
 
Посадовців Державної прикордонної служби та представників бізнесу підозрюють у корупційних зловживаннях, в результаті яких інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 16,68 млн грн.
 
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прогнозує, що будівництво ділянки "Стіни" у Харківській області буде завершене до кінця 2018 року.
 
У цілому завершення будівництва проекту заплановане на 2020 рік.
 
На сьогоднішній день "Європейський вал" охоплює лише невеличку частину 2300-кілометрового східного кордону України з Росією.
 
Він складається із 170 кілометрів траншей, 72 кілометрів огорожі, 165 кілометрів патрульної дороги, 19 кілометрів наземної смуги, обладнаної сейсмічними датчиками для виявлення руху об’єктів вагою понад 60 кілограмів, і чотири прикордонні пости з 17-метровими сторожовими вежами, оснащеними камерами спостереження та тепловізорами.