Архітектори Горбань і Шемотюк звільнені на поруки після підпалу будівлі УПЦ МП (фото)

17:03, 05.02.2018
Архітектори Горбань і Шемотюк звільнені на поруки після підпалу будівлі УПЦ МП (фото)

Засідання Апеляційного суду у провадженні архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка

Апеляційний суд Києва скасував рішення Шевченківського райсуду про взяття під варту архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка у справі про підпал незаконно побудованої каплички УПЦ Московського патріархату біля фундаменту Десятинної церкви на Старокиївській горі в центрі столиці.

 

Відповідну ухвалу суд оголосив у понеділок.

 

При цьому, апеляційний суд обрав Горбаню і Шемотюку запобіжний захід у вигляді взяття під особисту поруку ряду народних депутатів.

 

 

“Ухвалу слідчого судді Шевченківського райсуду м. Києва від 28 січня 2018 року... якою застосовано до підозрюваного Горбаня запобіжний захід у вигляді тримання під варти строком до 25 березня 2018 року з одночасним визначенням застави у розмірі 1136 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2 млн 1 тис. 132 грн, та по покладення обов'язків частиною 5 ст. 194 КПК України — скасувати.  Застосувати щодо підозрюваного Горбаня Олександра Олександровича, 16 червня 1984 р.н., запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів України Іллєнка, Кишкар, Петренка, Левус, Луценка, Барни, Корчинської”, - заявив суддя Апеляційного суду.

 

 

До речі, Горбань не був присутній на засіданні, а перебував у Лук'янівському СІЗО і включався скайпом. Частина депутатів після проголошення ухвали суду поїхали до СІЗО, щоб забрати Горбаня.

 

Пізніше аналогічне рішення суддя Валерій Лашевич виніс і щодо Шемотюка. Ухвала набуває сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

 

Згідно з рішенням суду, Горбань і Шемотюк мають прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за їх першою вимогою, не відлучатися з Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, а також повідомляти про зміну свого місця проживання чи роботи.

 

Крім того, підозрювані мають здати на зберігання до відповідних органів держвлади свої паспорти, паспорти для виїзду за кордон, інші документи, які дають право на виїзд та в'їзд в Україну.

 

Під час засідання прокурор не заперечив проти задоволення апеляційної скарги та звільнення з-під варти підозрюваних, що, як зазначив суддя, “таке рідко буває”. За його словами, сторона обвинувачення отримала додаткові документи, на підставі яких було зроблено висновок, що обрання запобіжного заходу у вигляді арешту не є обов'язковим.

 

Окрім народних депутатів, про своє бажання взяти під особисту поруку архітекторів заявили і низка інших осіб, включаючи намісника так званого Десятинного монастиря УПЦ МП, незаконно побудовану капличку якого й було підпалено.

 

 

Як повідомляла «УМ», 28 січня суддя Шевченківського райсуду Києва Левицька заарештувала на 2 місяці з альтернативою застави двох підозрюваних у спробі підпалити каплицю-самобуд УПЦ Московського патріархату.

 

За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії захоплена московськими церковниками. 

 

Як повідомили журналістам у Київській адміністрації, каплиця УПЦ МП поблизу Десятинної церкви є самобудом, оскільки зведена без жодних документів.