На Донбас не бажають повертатися запитувані бойовиками заручники

15:00, 12.12.2017

Запитувані ватажками ОРДЛО заручники не бажають повертатися на непідконтрольні Києву території Донбасу.

 

Про це сказав журналістам представник України в Тристоронньої контактній групі Леонід Кучма у вівторок.

 

За його словами, переговорний процес щодо обміну заручниками за формулою "306 на 74" зіткнувся з низкою проблем.

 

"Я думаю, що і дата є, і списки затверджені - 74 і 306, але коли доходить справа до конкретних прізвищ, то починаються проблеми. Будемо сподіватися, що вони будуть вирішені", - заявив другий президент України.

 

Леонід Данилович додав, що ця ситуація досить делікатна, щоб детально обговорювати її: "Сам президент (Петро Порошенко - ред.) Опікується цим питанням. Хотілося б усім, щоб до свят вони потрапили додому".

 

За його словами, основна проблема полягає в тому, що багато людей зі списку запитуваних представниками ОРДЛО не бажають повертатися на окуповані території.

 

"Тут починається, що ми не можемо домовитися з протилежною стороною, тому що не хочуть. Хоча я думаю, що домовленості обов'язково будуть досягнуті", - зазначив представник України в ТКГ.

 

Пан Кучма також висловив переконання, що необхідно вирішити це питання навіть шляхом компромісів, але не у такий спосіб, який би відбився на кількості людей.

 

Кучма вважає, що президент Росії Володимир Путін, погоджуючись на обмін, намагається показати, що виступає за "дипломатичне, мирне вирішення проблем окупованих територій Донбасу".

 

Як повідомляла «УМ», 5 грудня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі щодо Донбасу Мартін Сайдік заявив, що сторони конфлікту не визначилися з датою обміну утримуваних осіб.Разом з тим, сторони взяли на себе зобов'язання здійснити обмін утримуваних осіб до новорічних та різдвяних свят.