Умеров і Чийгоз не писали Путіну «чолобитну» про помилування

17:55, 25.10.2017
Умеров і Чийгоз не писали Путіну «чолобитну» про помилування

Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров продемонстрували Путіну свою незламність.

Російське ФСБ виставляло однією з передумов звільнення Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, аби вони написали прохання про помилування президенту РФ Володимиру Путіну. Утім, представники Меджлісу кримськотатарського народу не пішли на це.

 

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook  в середу.

 

“Однією з передумов звільнення ФСБ виставляло, аби Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі під час візиту Президента Порошенка й розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська і турецька дипломатії робили все, аби не було ніяких передумов про чолобитну, бо ці герої б ніколи нічого подібного Путіну не писали б”, - повідомила пані Геращенко.

 

Перший віце-спікер Ради також повідомила, що інформацію про те, що найближчим часом вдасться витягти лідерів кримських татар, “посвячені знали ще кілька тижнів тому”.

 

“Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка знала це в Страсбурзі і тримала цю важливу таємницю в собі, аби не зірвалося. Тільки одиниці знають, скільки переговорів Президента Порошенка за участю нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью-Йорку, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетне, і Президент просив колегу Ердогана підключитися до звільнення, й під час закритих зустрічей Президентів Порошенка й Ердогана в Києві”, - написала депутат.

 

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив у Facebook, що у звільненні Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза було задіяно безліч людей - від глави Української держави та президентів інших країн.

 

"Останні два тижні Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз, найближчі їхні родичі, а також Мустафа аг'а, я і ще кілька людей жили в постійній напрузі в очікуванні того, що сьогодні вже відбулося, і про що тепер можна говорити відкрито - заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз на свободі. Зрозуміло, що у звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза було залучено безліч людей - від Президента України та президентів інших країн, лідера кримськотатарського народу Мустафа аг'а Джемілєва і керівництва Меджлісу кримськотатарського народу до родичів і адвокатів Ільмі і Ахтема", - написав пан Чубаров.

 

За його словами "звільнення всіх політв'язнів Криму було і залишається одним із головних завдань Меджлісу кримськотатарського народу на етапі тимчасової окупації Криму Російською Федерацією".

 

Як повідомляла «УМ», у середу незаконно засуджених у Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова видали турецькій стороні в Анкарі.

 

Мустафа Джемілєв повідомив, що цей обмін став можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

 

Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова повідомила, що Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров вже незабаром прибудуть до Києва.