Кучма критикує позицію Росії щодо миротворців на Донбасі

15:11, 08.09.2017

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що формат введення миротворців на Донбас, який пропонує Росія, абсолютно не влаштовує Україну.

 

Про це Кучма сказав під час брифінгу в Дніпрі перед врученням стипендій президентського фонду "Україна" в п'ятницю.

 

"Росія хоче загнати в такий кут цю ситуацію, що потім не будемо знати, як вийти", - сказав колишній президент України.

 

Леонід Кучма також зазначив, що в тому вигляді, в якому Росія пропонує введення миротворчих військ, "нас це абсолютно не влаштовує". Тому він висловив надію, що якщо миротворчі війська і будуть введені в Україну, то вони повинні знаходитися на всій території країни.

 

"Миротворчі війська повинні стояти на всій території України. Миротворчі війська можуть стояти на лінії зіткнення, але на українсько-російському кордоні обов'язково, межа - святая святих", - наголосив представник України у ТКГ.

 

Як повідомляла «УМ», 5 вересня президент Росії Путін заявив, що доручає міністру закордонних справ РФ внести до Ради безпеки ООН резолюцію щодо миротворців на Донбасі, але на свій манер.

 

За твердженням Путіна, миротворці можуть перебувати лише на лінії розмежування сторін – для забезпечення безпеки місії ОБСЄ. Крім того, на його думку, ввести миротворців на схід України можна лише після розведення сторін і відведення важкої техніки, і лише за узгодженням із представниками так званих ДНР і ЛНР.

 

Представники України у тристоронній контактній групі щодо вирішення конфлікту на Донбасі заявили, що Путін підмінює поняття і знецінює саму ідею миротворців.

 

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що присутність росіян у миротворчій місії неможлива, як і переговори на цю тему з проросійськими бойовиками.