Польща вирішила проблему розміщення зображення «Меморіалу орлят» у паспортах

17:55, 06.09.2017
Польща вирішила проблему розміщення зображення «Меморіалу орлят» у паспортах

Меморіал орлят у Львові.

Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський запевняє, що проблему навколо можливого розміщення зображення львівського “Меморіалу орлят” у польських паспортах “остаточно вирішено”.

 

Про це пан Карчевський повідомив спілкуючись із журналістами в ході Економічного форуму в польській Криниці-Здруй у середу.

 

Прокоментувати проблему з паспортами громадян Польщі в новому дизайні маршалок Сенату був змушений після зустрічі із головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, який нагадав йому про скандал зі львівським «Меморіалом орлят».

 

“Після розмови з паном міністром Блащаком (глава МВС Польщі) я поінформував пана Парубія про остаточні рішення”, - заявив пан Карчевський.

 

Разом з тим він не захотів уточнити, про які “остаточні рішення” йдеться.

 

Водночас голова Верховної Ради України Андрій Парубій після розмови з маршалками Сейму та Сенату Польщі Мареком Кухцінським і Станіславом Карчевським у розмові з українськими журналістами висловив переконання, що “ці зображення не з'являться при прийнятті остаточного рішення” польською стороною.

 

“Звичайно, я говорив про це (у розмові з маршалком Сейму – Ред.) і сказав, що це неприйнятно для нас і що цього не повинно відбутися. Він (Кухцінський – Ред.) наголосив, що це перебуває на дуже початковому етапі ідей на шляху до реалізації. Я впевнений, що цю проблему буде вирішено на початковому етапі”, - підкреслив спікер Парубій.

 

Як повідомляла «УМ», у Польщі до сторіччя незалежності в 2018 році хочуть випустити паспорти в новому дизайні. Серед запропонованих зображень на сторінках паспорта з'явилися “Остра брама” у литовському Вільнюсі і “Меморіал орлят” у Львові, що викликало протест Литви та України.

 

На початку серпня МЗС України вручив ноту протесту послу Республіки Польща в Україні Яну Пєклу у зв'язку з намірами польської сторони розмістити на сторінках нового паспорта зображення “Меморіалу орлят” у Львові.