Україна протестує через зображення Меморіалу орлят у польському паспорті

21:40, 07.08.2017

Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послові Польщі Яну Пєкло через наміри польської сторони зобразити на сторінках польських паспортів зображення військового кладовища Меморіал орлят, яке знаходиться на території Личаківського кладовища у Львові.

 

Про це повідомила речниця МЗС України Мар’яна Беца у понеділок.

 

За її словами, такі дії є «недружніми» щодо України. Тож МЗС закликає Польщу утриматися від політизації історичних фактів, що можуть зашкодити партнерству України та Польщі.

 

"Послу вручили ноту, в якій висловлюється рішучий протест щодо намірів польського Міністерства внутрішніх справ і адміністрації розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення каплиці-ротонди, розташованої на території Польських військових поховань на Личаківському кладовищі у місті Львів", - наголосила пані Беца.

 

За її словами, «Україна розглядає такі наміри як недружній крок, що негативно впливає на розвиток стратегічного українсько-польського партнерства».

 

Як повідомляла «УМ», у 2018 році до сторіччя незалежності у Польщі буде випущено паспорт у новому дизайні. На його сторінках, серед інших зображень, буде Меморіал орлят у Львові. Також розглядається можливість того, що на одній зі сторінок з’явиться зображення Святих воріт, розташованих у Вільнюсі (відомі як Ворота Світанку або Остра брама).

 

Литва ще на минулому тижні відреагувала на цю ініціативу – глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі в Литві.

 

"Ми пояснили йому ситуацію і попередили, що такого не повинно бути", - заявив з цього приводу міністр Лінас Лінкявічюс.

 

Меморіал орлят у Львові — польське військове кладовище, частина Личаківського кладовища, на якому поховані учасники боїв проти Західноукраїнської народної республіки у 1918-20 роках та проти більшовиків.