Молдова направляє вояків до України попри заборону Додона

17:14, 06.09.2017

Військовий контингент Національної армії Молдови братиме участь у військових навчаннях "Rapid Trident-2017", які проходитимуть в Україні з 7 по 23 вересня.

 

Про це заявила журналістам прес-секретар прем'єр-міністра Молдови Стелла Ністор у середу.

 

Тим самим проєвропейський уряд Молдови проігнорував спроби проросійського президента країни Ігоря Додона перешкодити участі вояків у військових навчаннях в Україні.

 

"Рішення пана президента не стане перешкодою для участі військовослужбовців Національної армії у навчаннях в Україні, оскільки при прийнятті урядом відповідної постанови були дотримані всі законні норми. Тобто, Національна армія братиме участь у навчаннях відповідно до прийнятого уряду рішенням", - заявила пані Ністор.

 

За даними Міністерства оборони Молдови, у військових навчаннях в Україні братимуть участь 57 молдавських військовослужбовців.

 

На думку експерта в галузі конституційного права Ніколає Осмокеску, рішення уряду залишається чинним до винесення вердикту Конституційним судом. Згідно із законодавством, КС має право розглянути спір між урядом і президентом протягом подальших шести місяців.

 

Молдавські військовослужбовці постійно, починаючи з 1996 року, беруть участь у навчаннях "RapidTrident".

 

Зауважимо, що саме в середу вранці, 6 вересня, уряд Республіки Молдова окремою постановою дозволив військовослужбовцям Національної армії брати участь у військових навчаннях "Rapid Trident-2017".

 

Напередодні президент Молдови Ігор Додон призупинив рішення уряду про участь молдавських військовослужбовців у міжнародних навчаннях в Україні.